Obavijesti

Tech

Komentari 1

I Hrvatska nosi ružičasto: Svi su protiv vršnjačkog nasilja

I Hrvatska nosi ružičasto: Svi su protiv vršnjačkog nasilja

Sve je krenulo 2007. u Novoj Škotskoj, kada su dva učenika odlučila stati na kraj iživljavanju svojih kolega nad dječakom koji je odjenuo ružičastu majicu. Pogledajte video koji su pripremili zadarski učenici

VIDEO

Učenik 9. razreda škole Central Kings Rural u Novoj Škotskoj u Kanadi jednog dana te 2007. došao je u školu odjeven u ružičastu majicu. Njegove kolege to su iskoristili kao povod za vrijeđanje, čak i fizičke napade, a onda je starijim učenicima Davidu Shepherdu i Travisu Priceu prekipilo.

#DanRuzicastihMajica

Poslije nastave pokupovali su sve ružičaste majice u okolici, a drugi dan se u školi pojavilo barem 50-ero djece u - ružičastim majicama. Akcija je zahvaljujući medijima vrlo brzo postala globalna, pa danas 27. veljače škole u mnogim zemljama obilježavaju Dan ružičastih majica. Tako je i u Hrvatskoj, a mi danas objavljujemo video koji su napravili učenici i nastavnici zadarske Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića:

Pokretanje videa...

Dan ružičastih majica 00:35

Kamera i glazba: Teo Bukvić, 3.A

Zvuk: Frane Zubak, 3.A

Montaža: Mislav Duilo, 3.A i Frane Zubak 3.A

- Nas trojica smo se odmah javili za izradu spota protiv vršnjačkog nasilja u školama. Editiranja, snimanje, obrada, originalna glazba, sve smo odradili i to od kuće. Istraživali smo tutorijale  na internetu, učili i istraživali. Napravio sam intro i outro loga. Bilo je jako zanimljivo. Videomontažom bi se bavio kao hobijem, a što se posla tiče, čini mi se da mi je pametnije biti tehničar računarstva - kazao nam je Frane Zubak koji pohađa upravo taj smjer Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, u 3a razredu.

S njegovog smjera i u njegovom razredu su i Mislav Duilo koji je montirao video, što radi, kako nam je kazao, od malih nogu još iz osnovne škole te Teo Bukvić koji je komponirao originalnu glazbu. Inače, kaže, svira gitaru i klavir te u kompjuterskim programima slaže borove rap i trap glazbe.

- To je ipak prilično drugačija glazba od one koju sam napravio za video. Želio bih se u životu baviti glazbom ali je to prilično nesigurno zanimanje pa ću se držati struke i završiti fakultet - kaže Teo. 

Profesorica Luca Jović kaže da su na inicijativu školskih profesora, knjižničarke i pedagoginje za Dan ružičaste majice, protiv vršnjačkog nasilja u školi, učenici pisali nenasilne poruke po školskom panou, ofarbali zid u ružičasto ispred kojeg je snimljen video spot s porukama te izradili mural s porukom nenasilja Mahatma Ghandija.

- Učenici su sve sami odradili. Spot su montirali do 21 sat sinoć, a mural je evo gotov maloprije. Svi su bili izvrsno raspoloženi i vladala je pozitiva, a na koncu su s pravom ponosni na rezultat - kaže profesorica Jović.

6
| Foto: strukovna škola vice vlatkovića

Rade:Ante Jakovčević (3.S), Nikola Kožul (3.D), Patricijo Smolić (3.D), Renato Bukvić (2.S) i Gabrijel Štulić (3.S)

Odabrali u ružičasto učenici smjera soboslikari, svi 2.S: Renato Bukvić, Tomislav Dundović, Marin Lonić i Žan Ikić

Obilježavanju Dana ružičastih majica pridružila se i predsjednica RH Kolinda Grabar: 

Dan ružičastih majica

I ove godine pridružujem se obilježavanju Dana ružičastih majica – nacionalnom danu borbe protiv vršnjačkog nasilja i projektu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova s porukom: Nasilje prestaje ovdje !!! #Danruzicastihmajica #NasiljePrestajeOvdje

Objavljuje Kolinda Grabar-Kitarović u Srijeda, 27. veljače 2019.

 

 

 

Nažalost, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim europskim zemljama posljednjih se godina bilježi porast vršnjačkog nasilja. U našoj je zemlji lani zabilježeno 745 prijavljenih slučajeva, a poseban problem postao je cyber-bulling. 

Brojne vladine i nevladine udruge provode edukacijske programe nenasilnih načina rješavanja sukoba i zaštite od bullinga, no potreban je stalan rad i edukacija na svima razinama, a najvažnije je ove probleme osvijestiti unutar obitelji.

 

Što je vršnjačko nasilje?
Vršnjačko nasilje definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube, službena je definicija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto