Tech

Komentari 3

Hrvatska IT tvrtka Serengeti se širi: Nakon Kragujevca i Kenije, u Splitu će zaposliti 20 ljudi

Hrvatska IT tvrtka Serengeti se širi: Nakon Kragujevca i Kenije, u Splitu će zaposliti 20 ljudi

Uz širenje u Hrvatskoj, IT tvrtka Serengeti, najavila je da će im sljedeće godine velik fokus biti i i u širenju na američkom tržištu. Ostvarili su rast od 35 posto, a toliki je otprilike i rast u broju zaposlenih

Nakon ureda u Zagrebu, Bjelovaru i Varaždinu u kojima već zapošljavaju 180 ljudi, Serengeti, jedna od najbrže rastućih hrvatskih IT kompanija koja se bavi razvojem softvera, početkom 2022. godine otvorit će ured i u Splitu, gdje planira već tijekom prve godine rada zaposliti 20 stručnjaka. 

Time ova IT tvrtka ostvaruje rast na više razina istovremeno: Serengeti se s portfeljem klijenata u proteklom razdoblju proširio i na tržišta poput SAD-a i Skandinavije, razvojne centre otvorio je u Nairobiju u Keniji i u Kragujevcu u Srbiji, a s vlastitim uredima  prisutan je sada u velikom dijelu Hrvatske. 

Osim teritorijalnog širenja, i ključni financijski pokazatelji Serengetija u konstantom su rastu. U posljednjih pet godina Serengeti ima prosječnu stopu rasta prihoda od oko 35%. To je prije svega posljedica organskog rasta, kako u uslugama, tako i broju klijenata, koji se također povećava iz godine u godinu. Organski rast Serengetija konstantan je i traje sve od početaka poslovanja,  od 2007. godine – danas je iza Serengetijevog tima više od 300 projekata. 

Prihodi kompanije u 2018. godini bili su 35,5 milijuna kuna, a 2021. godine bit će na gotovo  60 milijuna.

U Serengetiju su posebno ponosni na FIYU, svoj prvi kompletan proizvod spreman za korištenje na globalnom tržištu. Riječ je o rješenju koje ubrzava razvoj aplikacija do 80%, a obuhvaća sve segmente razvoja nekog softvera, modularno je i bazirano na najboljim developerskim praksama. FIYU je Rapid Application Development rješenje namijenjeno svim tvrtkama koje razvijaju vlastiti softver bilo da su IT tvrtke, start-up ili velike tvrtke. 

- Razvijali smo FIYU intenzivno dvije godine, i to prije svega za vlastite potrebe, tako da smo sami bili i prvi korisnik ove inovativne platforme. Međutim, ubrzo se ukazala prilika i da naši klijenti iskoriste sve prednosti ove platforme. Počeli smo s jednim kupcem, u planu ih je već 5, a do kraja iduće godine očekujemo da će čak 20 naših klijenata koristiti FIYU - rekao je Goran Kalanj, direktor i vlasnik tvrtke Serengeti.

Serengeti je osim u Hrvatskoj i užoj regiji već dugi niz godina prisutan i u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj gdje se već etablirao kao pouzdan partner. Ključna ekspertiza Serengetija nalazi se u financijskoj industriji, logistici, industrijskoj proizvodnji, energetici i zdravstvu.

Ove godine Serengeti je otvorio i jedno potpuno novo tržište – započet je projekt za švedsku tvrtku Stratiteq, čime je Serengeti zakoračio u Skandinaviju, iznimno potentno tržište. Uz to, pred sam kraj prošle godine Serengeti je intenzivirao svoj razvoj na tlu SAD-a, gdje je zaključen ugovor s klijentom iz Kalifornije, samog srca svjetske IT industrije. Riječ je o vrlo vrijednom i velikom projektu e-commerce platforme koja se bavi zdravstvenim uslugama

Polovicom srpnja zaključen je i ugovor s izraelskom Tevom, jednim od najjačih globalnih igrača farmaceutske industrije, a za njih će hrvatski Serengeti razvijati ključne poslovne informacijske sustave. 

Među velikim imenima koji su nedavno postali klijenti Serengetija izdvajaju se Protel, iznimno jaka globalna kompanija s centralom u Njemačkoj koja nudi tehnološka rješenja u hotelskoj industriji zadnjih 25 godina, u više od 14.000 hotela u čak 93 države, kao i Addiko banka, gdje Serengeti radi na projektu Appian BPM, rješenja za inteligentnu automatizaciju koje kombinira snagu upravljanja poslovnim procesima, strojnog učenja i robotske automatizacije procesa s low-code razvojem kako bi se povećala produktivnost i smanjili troškovi.