Tech

Komentari 8

Hrvatske VR naočale na CES-u privukle i divove iz Pentagona

Hrvatske VR naočale na CES-u privukle i divove iz Pentagona

FPV naočale za upravljanje dronovima su isprobali i predstavnici iz Amazona, Foxconna te Pentagona. Upravo su se oni, navodi se, i najduže zadržali u razgovoru s trojcem iz Orqe

Nakon što je lani Albert Gajšak svojim MAKERbuinom privukao interes Amazona i velikih trgovaca, sličnoj sreći nadaju se i u osječkom startupu Orqa koji se ovaj tjedan predstavlja na CES-u u Las Vegasu. 

Na najveći sajam potrošačke elektronike stigli su zahvaljujući pobjedi na Idea Knockout natjecanju, a u SAD-u predstavljaju svoje FPV.One VR naočale koje su namijenjene upravljanju dronovima. Iz Orqe ističu kako njihove naočale imaju najbolje performanse te ih to izdvaja od konkurencije.

Upravo te specifikacije bile su razlog velike gužve na njihovom štandu tijekom prvog dana CES-a. Kako prenosi BUG, naočale su isprobali i predstavnici iz Amazona, Foxconna te Pentagona. Upravo su se oni, navodi se, i najduže zadržali u razgovoru s trojcem iz Orqe, Ivanom Jelušićem, Srđanom Kovačevićem i Vlatkom Matijevićem. 

Naravno, prvi kontakt i posjet štandu ne znači i da je već osigurana poslovna suradnja, ali pregovori i sastanci nastavit će se nakon sajma. 

Osim za upravljanje dronovima u utrkama, ovakve naočale imat će primjenu i u drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. Sudeći po posjetu Pentagona, očito je da vide primjenu i u vojnoj industriji.

FPV je sljedeći veliki korak VR/AR evolucije kojeg Orqa tim naziva Remote Reality, a svoju će primjenu pronaći u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama i slično.