Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Hrvatske znanstvenice dobile stipendiju 'Za žene u znanosti'

Za svoj doprinos u stvaranju društva znanja nagrađene su jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

0 komentara

Lidija KanižajAntonia Ressler, Anamarija ŠestakNataša Vučemilović-Alagić ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa "Za žene u znanosti", koji nagrađuje izvrsnost hrvatskih znanstvenica za doprinos u dosadašnjem i potencijal u budućem znanstvenom radu.

Program se četrnaestu godinu zaredom provodi u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture, a potiče izvrsnost mladih hrvatskih znanstvenica u razvoju znanosti.

Nataša Vučemilović-Alagić

Izborno povjerenstvo, u kojemu su bili ugledni hrvatski znanstvenici, akademici Zvonko Kusić, Vida Demarin, Krešimir Nemec i Vladimir Paar, te prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, prof. dr. sc. Đurđica Ugarković, prof. dr. sc. Ivan Vicković i dr. sc. Katica Biljaković, ove je godine odabralo četiri talentirane znanstvenice iz područja prirodnih znanosti.

Anamarija Šestak

Ovogodišnje stipendistice su Lidija Kanižaj (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Antonia Ressler (Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu), Anamarija Šestak (Medicinski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku) i Nataša Vučemilović-Alagić (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu). Za svoj doprinos u stvaranju društva znanja nagrađene su jednokratnom pojedinačnom stipendijom od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Lidija Kanižaj

U velikom broju izvrsnih i kvalitetnih zaprimljenih prijava, po riječima predsjednika izbornog povjerenstva Zvonka Kusića, odabrane stipendistice istaknule su se svojim dosadašnjim znanstvenim radom, ali i velikim potencijalom za razvoj uspješne karijere u znanosti. "Time će zasigurno uvelike pridonijeti i cjelokupnom razvoju hrvatskog društva jer su upravo znanost, znanje i istraživanja presudni za razvitak svake države", naglasio je Kusić.

Antonia Ressler

Stipendistica Antonia Ressler s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kazala je kako stipendija Nacionalnog programa L'Oréal-UNESCO "Za žene u znanosti" predstavlja veliko priznanje za dosadašnji rad, ali i još više poticaj za ustrajnost u radu u znanosti. "To je izazovan posao koji zahtjeva vrijeme i strpljenje uz zadržavanje entuzijazma unatoč mnogim neuspjelim laboratorijskim eksperimentima. Ova nagrada poručuje da se predani rad i želja za napretkom prepoznaju i nagrađuju te sam sigurna da je pravi poticaj za mnoge znanstvenice u Hrvatskoj", istaknula je Ressler.

Na važnost ulaganja u znanost i izvrsnost podsjetila je Lidija Kanižaj s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. "Znanje i znanost su podloga za razvoj novih tehnologija ili usavršavanje postojećih i bez njih nema napretka ni povećanja kvalitete života ljudi. Važno je poticati rad znanstvenika diljem svijeta jer razni znanstvenici različito razmišljaju te donose nove ideje koje mogu omogućiti pronalazak najboljeg rješenja za neku situaciju. Kontinuirano ulaganje u znanost može nas bolje pripremiti na situacije poput epidemije koronavirusa te nam pomoći da preveniramo i brže reagiramo na krizne situacije, bez obzira o kojem području se radilo", naglasila je.

Prema izvješću UNESCO-va Zavoda za statistiku za 2019. godinu, udio žena među istraživačima na globalnoj razini iznosi svega 29,3 posto, dok je prema podacima objavljenim u statističkom izvješću Europske komisije She Figures 2018. u Europskoj uniji samo jedna trećina žena istraživačica. Iako su u većini zemalja EU žene rjeđe od muškaraca zaposlene kao znanstvenice ili istraživačice, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima su te razlike manje od 0,5 posto.

Nacionalni program stipendiranja L'Oréal - UNESCO "Za žene u znanosti" uvelike pridonosi poboljšanju položaja i zastupljenosti žena u znanstvenim zanimanjima te nadahnjuje mlade znanstvenice diljem svijeta. Zaključno s ovom godinom, program je nagradio 54 hrvatske znanstvenice u završnoj fazi izrade doktorskih disertacija iz prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message