Obavijesti

Tech

Komentari 0

Hrvatski vHealth uz umjetnu inteligenciju spašava živote

Hrvatski vHealth uz umjetnu inteligenciju spašava živote
2

vHealth Lab je startup koji omogućuje da pacijenti uzmu zdravlje u svoje ruke i uz pomoć umjetne inteligencije mogu brže i bolje upravljati svojim zdravljem

VIDEO

Iako to ne doživljavamo tako, umjetna inteligencija već je danas sveprisutna u našim životima. Ona se brine da nam filtrira razno smeće u pošti, preporučit će nam filmove, predviđa kriminal i upravlja dronovima, ali i brine o našem zdravlju. Upravo uz pomoć umjetne inteligencije i hrvatski startup vHealth Lab želi omogućiti pacijentima da bolje upravljaju svojim zdravljem. 

Razvili su platformu koja omogućuje da se pomoću EKG uređaja interpretira EKG u stvarnom vremenu, a kroz mobilnu aplikaciju se pruža trenutna dijagnoza i preporuka za daljnje korake. Sve to bez gomilanja troškova za zdravstvo.

Naime, telemedicina nije novost, ali je skup sustav, jer da bi se povećao broj pacijenata koji se prate i van bolnica potrebno je povećati broj doktora koji zaprimaju podatke i rade dijagnoze. To je uočila i Nina Šesto, znanstvenica s doktoratom iz molekularne biologije. Tijekom rada na projektu Dana Farber Cancer Institute za razvoj dijagnostike i liječenje karcinoma u središnjoj Africi proučavala je kako tehnologija donosi znanja u područja gdje je kronična nestašica stručnjaka, poput onkologa. No, uz sve koristi telemedicine, otkrila je da te inicijative traju dok postoji financiranje. Kad se novac istopi, programi staju jer nisu samoodrživi. Isti je uzorak primijetila i u Hrvatskoj, kad je preuzela vođenje telemedicinskog centra u Magdaleni, klinici za kardiovaskularne bolesti. Oni su ga osnovali još 2000. godine i bio je prvi u ovom dijelu Europe, a svaki dan prati oko 800 srčanih bolesnika. 

Proteklih godina minijaturizacija uređaja je omogućila da EKG dođe u domove ljudi, koji u bilo kojem trenutku mogu ručnim uređajem napraviti EKG i poslati ga liječniku što omogućuje brzu reakciju u hitnim stanjima poput infarkta. To omogućuje liječniku da već bude pripremljen za pacijenta kad on krene prema Hitnoj službi. 

No, Šesto je shvatila da stvar može biti još bolja i dostupnija većem broju ljudi i došla je na ideju da se koristi umjetna inteligencija da bi se cijeli proces automatizirao i oslobodio prostor za dodatne kapacitete bez stvaranja troškova. S druge strane, u agenciji DRAP su još krajem 2016. krenuli s tečajevima strojnog i dubinskog učenja, a u međuvremenu su se spojili s Ninom Šesto kako bi radili na novom projektu. 

Uz Ninu Šesto, tim tako čine Igor Šesto,  Hajdi Ćenan i Davor Runje, a prvi uspjeh za projekt je bio ulazak u Singularity University, think-tank u NASA-inom istraživačkom centru koji su osnovali Peter Diamandis (osnivač XPRIZE Foundation i International Space University) i slavni futurist Ray Kurzweil. Nakon toga su krajem prošle godine prošli kroz selekciju među 1000 prijava i ušli u Startupbootcamp InsurTech program u Londonu. Njihovi su partneri i svjetski osiguravajući divovi, koji upravo u takvim startupima traže prilike za nove poslovne modele i zaradu - ipak je u Europi direktni trošak kardiovaskularnih bolesti oko 100 milijardi eura godišnje. 

Nakon tri mjeseca razvoja, projekt su prošli tjedan na Demo Dayu prezentirali pred 600 investitora i uspjehe koje su ostvarili koristeći podatke iz Magdalene. Sada su u pregovorima s više telemedicinskih centara u svijetu, a već su realizirali i partnerstvo sa International Telemedicine Hospital, španjolskim centrom koji im je omogućio pristup i njihovim EKG-ovima. Njima su obogatili vlastitu bazu podataka i istrenirali algoritam na 500.000 EKG-ova, što je povećalo točnost na 95 posto, koju i danas poboljšavaju. Priključili su se i Microsoft Partner Networku kako bi razvijali rješenja u oblaku na njihovoj infrastrukturi, a jedno od njih će biti moguće za Zurich životno osiguranje, s kojim su već započeli pregovore o pilot projektu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine
POZITIVAN CJENOVNI UDAR

Telemachov novi potez: Snizili cijene optike svima i dižu brzine

Telemach je odlučio pojednostaviti ponudu te svojim korisnicima optičkog interneta snižavaju cijene u njihovim Giga paketima. Uz to, ukinuli su i najmanji paket od 300 Mbit/s te svi dosadašnji korisnici dobivaju 1 Gigu

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu
Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula