Obavijesti

Tech

Komentari 2

Hrvatski znanstvenik dobio je vrijednu europsku nagradu...

Hrvatski znanstvenik dobio je vrijednu europsku nagradu...
1

Hrvatski strukturni biolog Nenad Ban dobio je nagradu "Ernst Jung" za medicinu, koja će mu biti dodijeljena u svibnju ove godine, za opis atomske strukture sustava koji u stanicama proizvodi proteine

VIDEO

S nagradnim fondom od 300.000 eura, nagrada Ernst Jung jedna je od najatraktivnijih visoko plaćenih europskih nagrada na području medicine. Ovogodišnju nagradu dijele hrvatski strukovni biolog Nenad Ban i neuroznanstvenik Tobias Moser iz Göttingena.

Nenad Ban je profesor na Institutu za molekularnu biologiju i biofiziku na ETH-u u Zurichu od 2000. godine. Prvi je znanstvenik koji je opisao atomsku strukturu ribosoma u stanicama viših organizama.

U živim stanicama ribosomi proizvode proteine u skladu s obrascem iz genetskog koda. Od svih molekularnih kompleksa u stanicama oni su najveći i strukturalno najsloženiji. Dekodiranje njihove atomske strukture stoga predstavlja značajan izazov, kaže se u obrazloženju nagrade.

Ban je sa svojim timom dekodirao strukturu ribosoma u mitohondrijima stanica sisavaca. Mitohondriji se smatraju "elektranama stanica" jer su posebna struktura koja opskrbljuje energijom unutar stanica. Zbog temeljne važnosti ribosoma za mnoge osnovne stanične procese, njihovo loše funkcioniranje može uzrokovati bolesti poput raka ili metaboličkih poremećaja, navodi ETH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još kao dijete volio eksperimentirati

Ban je izrazio zadovoljstvo nagradom i istaknuo da je za nju zaslužan cijeli tim suradnika. Nagrada je priznanje interdisciplinarnosti u strukturnoj biologiji koju smo izgradili tijekom mnogih godina na ETH-u, kazao je Ban i naglasio važnost temeljnog istraživanja za razumijevanje medicinski relevantnih staničnih procesa.

U tekstu na stranicama ETH-a ističe se da Ban potječe iz obitelji prirodnih znanstvenika u Hrvatskoj, te da je rano otkrio strast za biologiju. "Još kao dijete sam volio eksperimentirati i proučavati morske organizama na Jadranu, gdje sam provodio ljeta", kaže Ban.

Nenad Ban, rođen u Zagrebu 1966. godine, hrvatski je znanstvenik specijaliziran za područja molekularne biologije i biokemije. Dopisni je član HAZU. Od 1995. godine radi na Sveučilištu Yale s Thomasom Steitzom, gdje proučava građu velike ribosomske podjedinice koju otkriva 2000. godine.

Za rad na tom istraživanju dobio je Nagradu Newcomb-Cleveland, koju dodjeljuje Američko društvo za unaprjeđenje znanosti a njegovi se rezultati smatraju prekretnicom u istraživanju sinteze bjelančevina. Potom odlazi u Zürich gdje 2007. godine postaje profesor strukturne molekularne biologije na ETH-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle