Tech

Komentari 1

HT i Ericsson Nikola Tesla će zajedno graditi novu 5G mrežu

HT i Ericsson Nikola Tesla će zajedno graditi novu 5G mrežu

Njihova suradnja započela je modernizacijom radijskog djela mreže prije dvije godine, a sada će Ericsson Nikola Tesla biti glavni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže za HT do 2024. godine

Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) danas su potpisali ugovor o suradnji temeljem kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Riječ je o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj, čime Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom nastavljaju dugogodišnju suradnju.

Njihova suradnja započela je modernizacijom radijskog djela mreže prije dvije godine i usmjerena je na uvođenje 5G standarda u mobilnu mrežu. Cilj Hrvatskog Telekoma je 5G mrežom svojim korisnicima osigurati veće brzine i 5G pokrivenost te hrvatskom gospodarstvu i društvu približiti prilike koje dolaze s digitalizacijom i 4.0 industrijom. 

- Tijekom proteklih mjeseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni, jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu. Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove. Implementacija 5G tehnologije široko je primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva kroz primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama - izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Gordana Kovačević istaknula je zadovoljstvo ovim ugovorom sa strateškim partnerom te dodala da njihovi stručnjaci među prvima rade na implementacijama 5G mreža na četiri kontinenta te da je Erricsson pustio u komercijalni rad 40 5G mreža.