HT s partnerima postavio sustav javnih bicikala u Klisu, u EU projektu postavit će 242 bicikla | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 1

HT s partnerima postavio sustav javnih bicikala u Klisu, u EU projektu postavit će 242 bicikla

HT s partnerima postavio sustav javnih bicikala u Klisu, u EU projektu postavit će 242 bicikla

Projekt „Biraj biciklu!“ provodi se u osam gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split (UAS), koja je ujedno rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj

VIDEO

Hrvatski Telekom i tvrtka Sustav javnih bicikala s Gradom Splitom su predstavili sustav javnih bicikala u Klisu, koji je u toj općini postavljen u sklopu EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.

Projekt „Biraj biciklu!“ provodi se u osam gradova i općina na području Urbane aglomeracije Split (UAS), koja je ujedno rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Sustav javnih bicikala ranije je postavljen u Podstrani, a slijedi proširenje i na područja Trogira, Kaštela, Solina, Dugopolja i Dicma te nadogradnja sustava u Splitu. Ukupno će biti postavljeno 41 novih terminala i 242 bicikala. U Klisu su postavljena 2 terminala s ukupno 4 električnih i 8 klasičnih bicikala te 16 stalaka za bicikle.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kuna te je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 10.893.396,68 kuna, a u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“. U okviru projekta izradit će se i studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na tom području.

- Hrvatski Telekom strateški je orijentiran na digitalizaciju općina te izgradnju pametnih gradova s ciljem povećanja kvalitete života njihovih stanovnika. Imamo bogato iskustvo razvoja novih i inovativnih ICT rješenja i smart city platformi u vidu primjerice mjerenja kvalitete zraka, nadzora sustava javne rasvjete, unaprjeđenja gradskog prometa i punionica za električna vozila pri čemu je upravo pitanje mobilnosti jedan vrlo bitan aspekt zdravijeg i kvalitetnijeg života i u pametnim gradovima. Vjerujemo da će sustav javnih bicikala koji zajednički implementiramo u čak osam dalmatinskih gradova i općina privući veliki interes građana, ali i turista koji dolaze posjetiti to područje - izjavila je Marijana Bačić potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge u Hrvatskom Telekomu.

- U sklopu ovog projekta nabavlja se 41 postaja i 242 električne i klasične bicikle. Očekujemo završetak izgradnje planiranih staza i postavljanja sustava javnih bicikala u svih osam gradova i općina na području UAS-a do kraja ljeta - istaknula je Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Daljnjim proširenjem mreže biciklističke infrastrukture na području urbane aglomeracije Split popularizira se korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza što je osnovni preduvjet za povećanje mobilnosti i kvalitete života građana i turista.

- Zadovoljni smo što se i u općini Klis provodi ovaj projekt koji čine mobilnost građana dostupnijom, čišćom i zdravijom opcijom. Siguran sam da će sustav zaživjeti, te ćemo i dalje razmatrati nove lokacije kako bismo građanima osigurali što više postaja i bicikli - dodao je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

- Nextbike pokreće gradove i općine te pomaže smanjiti njihovu ovisnost o automobilima pružajući građanima bezbrižne vožnje bez štetnih emisija. Upravljamo najvećim sustavom održive mobilnosti u Hrvatskoj i omogućavamo velikom broju ljudi moderan, brz, jeftin i, prije svega, zdrav i održiv oblik prijevoza. Zasad je u Hrvatskoj više od 100 tisuća registriranih korisnika usluge Nextbike - zaključio je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., predstavnik Nextbikea.

Godišnja pretplata za javne bicikle iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Nikola Tesla je cijeli život bio u celibatu: Odbio je jednu od najljepših žena svog vremena
OŽENJEN ZA ZNANOST

Nikola Tesla je cijeli život bio u celibatu: Odbio je jednu od najljepših žena svog vremena

Proturječne informacije o Nikoli Tesli kruže i desetljećima nakon njegove smrti no činjenica je da nikada nije imao ženu niti djevojku. Smatrao je da bi seks bio poguban za njegov intelekt

Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru
od 14. do 20. srpnja

Veliki tjedni horoskop: Vage će dobro zarađivati, a Vodenjaci će imati ludu avanturu na moru

Nepovoljan Merkurov utjecaj donosi Djevicama poslovne probleme, a nervozu će prenositi u ljubavne odnose. Pokušajte razgovorom s partnerom riješiti problem, jer će šutnja pogoršati situaciju
Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'
RADI, STUDIRA I SNIMA ZA TIKTOK

Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'

Beach bar Melon Bay otvorila je studentica novinarstva Nika Elez, a na ideju je došla kad je otputovala u Tajland i probala svoje najdraže voće u cijeđenom obliku