Tech

Komentari 2

'Huawei za digitalnu Slavoniju' projekt stipendira studente i otvara pristup edukacijama

'Huawei za digitalnu Slavoniju' projekt stipendira studente i otvara pristup edukacijama

Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće svoj globalni Seeds For The Future Scholarship program kroz koji će svake godine odabrati napredan studijski program

Huawei je u Osijeku predstavio projekt "Huawei za digitalnu Slavoniju" (Huawei for digital Slavonia), koji će provoditi kroz dva programa, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti.

Prvi program je ICT Academy, koji Huawei pokreće s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i koji profesorima i studentima otvara pristup naprednim znanjima i edukaciji o vrhunskoj tehnologiji i naprednim mogućnostima primjene. Polaznici programa mogu do međunarodno priznatih certifikata.

Drugi je stipendijski program Seeds For The Future Scholarship, u partnerstvu s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti (FAZOS). Vrijednost stipendijskog programa ove godine iznosi 60.000 eura, a pojedinačne stipendije u visini po 6.000 eura dobit će svih deset upisanih redovnih studenata novog studija digitalne poljoprivrede, koji je FAZOS ove godine pokrenuo u suradnji s FERIT-om.

Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće svoj globalni Seeds For The Future Scholarship program kroz koji će svake godine odabrati napredan studijski program čiji će polaznici dobiti stipendije.

Glavni direktor Huawei Technologies Hrvatska Kevin Zhang Qiming istaknuo je kako Huawei vidi veliki potencijal u razvoju tehnološkog sektora u Hrvatskoj.

"Slavonija gradi impresivnu tehnološku bazu i mi smo uvjereni da se daljnjim ulaganjem i razvojem tih tehnoloških znanja i uspjeha može potaknuti ostvarivanje punog gospodarskog i društvenog potencijala Slavonije”, izjavio je uz ostalo Zhang Qiming.

Rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac naglasio je kako je digitalizacija svih sfera društva već duboko ukorijenjena u aktivnostima tog sveučilišta te da studenti i djelatnici Sveučilišta kontinuirano baštine razvoj novih tehnologija.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić kaže kako su razvoj digitalnih tehnologija i njihova implementacija u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane najizglednija prilika da na svjetskoj razini proizvedemo dovoljno kvalitetne hrane uz očuvanje prirodnih resursa.

 

Dekan FERIT-a Tomislav Matić rekao da je stupanj gospodarskog razvoja u značajnoj korelaciji sa stupnjem digitalizacije i inovacija.