Obavijesti

Tech

Komentari 1

Huaweijev logistički centar i tvornica u Mađarskoj na 5G-u

Huaweijev logistički centar i tvornica u Mađarskoj na 5G-u
5

Logistički centar i 5G tvornica u Patyju je u halama na površini od 15.000 metara četvornih te je najveći takav objekt izvan Kine. Iz njega se opskrbljuje više od 40 zemalja

VIDEO

Huawei je u srijedu hrvatskim i novinarima iz bliže regije predstavio svoj europski logistički centar za opskrbu (ESC) s tvornicom u mađarskom mjestu Paty, u kojem se među prvima u Europi kompletan rad, industrijska rješenja i proizvodnja temelje na 5G mreži.

Taj je centar u mjestu Paty, 20-ak kilometara udaljenom od Budimpešte, s radom krenuo prije više do deset godina, a od 2021. godine s 5G-om i ulaganjem većim od sto milijuna forinti kao rezultatom suradnje Mađarske i Huaweija čime su omogućena razna 5G rješenja za industriju 4.0.

Kada su krenuli s 5G-om, to je bila prva poslovna operacija takvog tipa u Europi, kaže izvršni direktor Huawei Technologiesa Hungary Jason Xie, ističući da se u centru-tvornici stvarno poslovno upotrebljava 5G tehnologija.

Logistički centar i 5G tvornica u Patyju je u halama na površini od 15.000 metara četvornih te je najveći takav objekt izvan Kine. Iz njega se opskrbljuje više od 40 zemalja Huaweijevim proizvodima. Zapošljava oko 300 djelatnika iz Mađarske (u cijeloj Mađarskoj Huawei zapošljava više od dvije tisuće ljudi), a osim pakiranja, otpreme i sličnih operacija u njemu se proizvode oprema i proizvodi prema Huaweijevim standardima kao što su serveri, radne stanice, kablovi, antene, komponente i drugi.

Centrom operiraju transportna vozila bez vozača i robotski viličari kojima se upravlja kompjuterski, a spojeni su preko 5G-a na logistički sustav, dok je cijeli proces skladištenja i pakiranja potpuno automatiziran pa strojevi obavljaju taj posao.

Uz pomoć proširene stvarnosti (AR) i umjetne inteligencije (AI) olakšan je i proizvodni proces, pomoć na daljinu, održavanje, osiguranje kvalitete, obrada fotografija i drugi proizvodni i administrativni postupci.

Sve je potpuno automatizirano - od dolaska do skladištenja, od prikupljanja i transporta dijelova do montažnih mjesta, a mobilne radne stanice osiguravaju kontinuitet proizvodnje i također su spojene na 5G mrežu, što znači da radnici ne moraju ručno prenositi materijal u tvornici, već radna stanica obavlja taj zadatak na licu mjesta.

Fokus na 5G, istraživanju i razvoju

"Huawei je fokusiran na razvoj ICT industrije. Puno radimo na istraživanju, razvoju i poboljšanju najnovijih tehnologija, a za 5G vjerujemo da može pridonijeti boljem poslovanju u svim industrijama”, rekao je direktor centra u Patyju Attila Bolla. Dodao je da je po investicijama u istraživanje i razvoj Huawei broj dva u svijetu te da je u to 2021. godine uložio oko 22 posto od ukupnog godišnjeg prihoda koji je iznosio oko 22 milijarde američkih dolara.

Mjesečno se u centru obradi 50 do 60 tisuća pošiljaka, s 5G-om učinkovitost je porasla za oko 30 posto, a očekuje se i daljnje poboljšanje.

Na pitanje novinara, Bolla je rekao da je u 2021. iz tog mađarskog centra za Hrvatsku isporučeno pošiljki/proizvoda veličine oko 2.400 prostornih metara, ne navodeći detalje.

U centar tj. u 5G implementaciju do sada je, kako je kazao, uloženo više od sto milijuna forinti, dok je Huawei Technologies u 15 godina rada u Mađarskoj (od 2005. do 2020.) u toj zemlji uložio oko 1,5 milijardi dolara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković