Tech

Komentari 7

Huracan STO: Lamborghinijeva zvijer sa staze stigla na cestu

Huracan STO: Lamborghinijeva zvijer sa staze stigla na cestu

Novi model inspiriran je trkaćim automobilima Huracan Super Trofeo EVO i Huracán GT3 EVO koji su pobjeđivali na utrkama izdržljivosti u Sebringu i Daytoni. Ima 'samo' 640 KS, no među najbržima je na svijetu

Novi Lamborghini Huracán STO (Super Trofeo Omologata) je u osnovi trkaći automobil koji je prilagođen korištenju na cestama. U vremenima kada mnogi automobili razvijaju i više od 1000 KS, njegovih 640 KS ne zvuči spektakularno, no druge karakteristike omogućavaju mu  da na trkaćoj stazi bude jedan od najbržih automobila današnjice.

Ubrzanja su spektakularna. Do 100 km/h stiže za tri, a do 200 km/h za devet sekundi. Maksimalna brzina mu je 310 km/h.

Vanjski dizajn je u odnosu na klasične verzije dosta modificiran, a sve u svrhu postizanja aerodinamike koja će auto na višim brzinama što jače pritisnuti na cestu. Zbog toga ovaj Huracan s ogromnim spojlerom i drugim krilcima i izgleda poput auta koje je došao s trkaće staze. 


Više od 75 posto karoserije izrađeno je od karbona da bi se smanjila masa. Zbog smanjenja mase tu su i lakši vjetrobran, naplatci od magnezija i drugi dijelovi od laganih materijala poput aluminijskih legura. Auto tako teži samo 1339 kilograma što je 43 kilograma manje od mase dosad najboljeg Huracana, modela  Performante.

Auto se može kupiti sa sportskim cestovnim ili pravim trkaćim gumama što dodatno potencira to da je prvenstveno namijenjen zabavi na stazi. Ova “igračka” za vrlo bogate stiže na proljeće a koštat će od 249.412 eura bez poreza.