Obavijesti

Tech

Komentari 57

Igračka ih inspirirala za štit letjelice koja bi mogla na Mars

Igračka ih inspirirala za štit letjelice koja bi mogla na Mars
6

Sadašnje tehnologije nisu dovoljno dobre za toplinski štit letjelice koja bi na Mars dovela ljude, stoga znanstvenici rade na štitu koji će se moći napuhati na letjelici

VIDEO

Najkompleksniji problemi ponekad imaju najjednostavnija rješenja pa je tako i dječja igračka s prstenima, koji se slažu jedan na drugi, nadahnula dizajn toplinskog štita koji bi mogao štititi letjelice pri slijetanju na Mars. Ovo je samo jedan od brojnih izazova koje NASA očekuje u slanju ljudi na Crveni planet.

Inženjeri NASA-e rade već 10-ak godina na razvoju toplinskog štita koji se može napuhnuti i vjeruju da bi to bilo odlično rješenje za usporavanje letjelice pri ulasku u atmosferu Marsa koja je puno tanja od Zemljine. Svemirska letjelica bi ovom tehnologijom mogla sletjeti na dijelove Marsa koji s postojećim tehnologijama jednostavno nisu dostupni, a i stručnjaci navode kako se rakete ne mogu koristiti za spuštanje kao što je to u slučaju s Mjesecom bez atmosfere. Također ni padobrani ne bi mogli spustiti tu veću letjelicu.

Naime, letjelica za Mars bila bi puno veća od ičeg što je dosad sletjelo na planet, a uobičajeni toplinski štit sa sadašnjim tehnologijama bio bi pretežak.

VIDEO

Zbog toga su se i dosjetili ovakvih prstena koji bi bili napunjeni dušikom i prekriveni toplinskim omotačem. U trenutku kad bi ih aktivirali bili bi na vrhu letjelice te bi podsjećali na veliku gljivu.

- Ako ne moramo, ne koristimo gorivo. Pokušavamo iskoristiti što više atmosfere jer to znači da ne moramo nositi gorivo koje je dodatni teret - objasnio je za AP Neil Cheatwood iz NASA-e.

Anthony Calomino, znanstvenik u NASA-i rekao je kako je zamisao da koriste nešto što se može prevoziti u malenom prostoru i aktivirati na puno veće dimenzije, a sustav je usporedio sa zračnim jastucima u automobilima.

- Kad ljudima kažete da želite napraviti letjelicu na napuhavanje, prvo misle da se radi o nečem slabom i mekanom poput meduze, no to nije tako. Ovo je iznimno čvrsto i ova tehnologija je spremna, bilo to za ljudsku misiju za 20 godina ili na robotskoj misiji prije toga - dodao je Cheatwood.

Nasa

Jedan od planova bio je testirati drugu generaciju ovakvog toplinskog štita u listopadu. No, raketa Orbital Sciencesa je eksplodirala, a NASA nije ni uspjela na vrijeme izraditi štit. Ovakav test ulaska u atmosferu Zemlje bit će bitan jer će pomoći u izradi misije na Mars, a u skorije bi vrijeme mogao pomoći i u vraćanju veće količine tereta s ISS-a. Sljedeći test bi trebao biti 2016. godine.

Znanstvenici vjeruju da su blizu modela koji će se moći koristiti, ali kao i uvijek, uz dovoljno novca to bi mogli ostvariti i brže. Cheatwood je tako rekao kako misli da bi uz dovoljan proračun kroz 5 do 10 godina mogli imati štit koje god veličine će im trebati. Dodaje da će ista tehnologija moći poslužiti i u misijama na Veneru, Jupiter ili Titan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...