Obavijesti

Tech

Komentari 9

Industrija se 30 godina prije SOPA-e bojala videorekordera

Industrija se 30 godina prije SOPA-e bojala videorekordera
15

Podršku prijedlozima zakona SOPA i PIPA povuklo je osam političara. Slično kao što danas zaziru od interneta, MPAA je prije 30 godina zazirala od videorekordera

VIDEO

Nakon jučerašnjeg velikog prosvjeda na internetu, u kojem su brojne stranice blokirale pristup ili zacrnile sadržaj, još je osam američkih političara povuklo podršku prijedlozima zakona SOPA i PIPA. Među njima su i Marco Rubio s Floride i Roy Blunt iz Missourija. Američko filmsko udruženje (MPAA) nazvalo je prosvjed neodgovornim i igrokazom, prenosi BBCOba su predložena zakona fokusirana na internetsko piratstvo, posebice ilegalne kopije filmova i drugih sadržaja, ali bi također "prognali" stranice koje sadrže bilo kakvu vrstu informacija koje bi pomogle pristupanju blokiranim stranicama.

S povlačenjem podrške Rubia i Blunta predloženi zakon u velikim je problemima. Američka internetska stranica Politico procijenila je da je u jučerašnjem "zamračenju" interneta sudjelovalo oko 7000 internetskih stranica.

Američko filmsko udruženje je prije 30 godina zaziralo od videorekordera, i slično kao danas tražilo tražilo zaštitu od novog izuma. Kako prenosi Forbes, Jack Valenti, koji je tada bio na čelu MPAA, usporedio je videorekordere s 'Bostonskim daviteljem'. Iznio je tada statističke podatke kako će većina ljudi kupiti koji imaju videorekorder kupiti kasete . Tvrdio je da će javnost koja 'nema ove skupe uređaje' biti gubitnik jer će opadati stotine milijuna dolara uloženih u televiziju i kazalište. Naravno, video i DVD, kasnije su postali iznimno velik izvor prihoda za filmske studije, prenosi Zimo.

'Loši zakoni ne smiju usporiti razvoj'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg oglasio se na svom profilu  te kaže da je internet najmoćnije sredstvo za stvaranje otvorenijeg i povezanijeg svijeta. 

- Ne smijemo dopustiti da loše osmišljeni zakoni zaustave razvoj interneta. Facebook se protivi zakonima SOPA i PIPA, a i nastavit ćemo se protiviti zakonima koji idu na štetu interneta - stoji u njegovoj poruci. 

U videu sa TED.com Clay Shirky objašnjava zašto je SOPA zakon loš i zašto je siguran da će, propadne li prijedlog, uslijediti i novi pokušaj zabavne industrije. Jedna od stvari koje naglašava bitnima su i to što za razliku od prethodnih, ovaj zakon ne predviđa presumpciju nevinosti već sankciju, a potom onaj koji je 'pod sumnjom' mora dokazivati nevinost. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija