Obavijesti

Tech

Komentari 0

Intelu rasla dobit, ali najavili gašenje 12.000 radnih mjesta

Intelu rasla dobit, ali najavili gašenje 12.000 radnih mjesta
1

Najveći svjetski proizvođač čipova u proteklom je kvartalu ostvario čistu dobit od 2,05 milijardi dolara, što je 2,7 posto više u odnosu na isto radzoblje lani te 7,2 posto veće prihode

VIDEO

Intel je u proteklom tromjesečju zabilježio rast prihoda i dobiti, no najavio je i ukidanje 12.000 radnih mjesta u reorganizaciju u kojoj se odmiče od proizvodnje čipova za osobna računala (PC).

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, najveći svjetski proizvođač čipova u proteklom je kvartalu ostvario čistu dobit od 2,05 milijardi dolara, što je 2,7 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi tvrtke porasli su, pak, 7,2 posto, na 13,7 milijardi dolara.

Pritom su prihodi od prodaje čipova za osobna računala porasli za 2 posto na godišnjoj razini, na 7,5 milijardi dolara, no to je čak 14 posto manje u odnosu na prethodni kvartal. Posljedica je to oštrog pada prodaje osobnih računala u svijetu zbog povećane konkurencije tablet računala i pametnih telefona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema procjenama analitičke tvrtke IDC, prodaja PC-a u svijetu pala je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je najveći pad prodaje PC-a otkako ta tvrtka za istraživanje tržišta prati podatke o isporukama računala i već šesto tromjesečje zaredom kako prodaja pada.

I dok prodaja čipova za PC-e pada, prihodi Intela od poslovanja za podatkovne centre, drugog najznačajnijeg Intelovog tržišta, porasli su u proteklom tromjesečju za 9 posto na godišnjoj razini, na 4 milijarde dolara.

To se zahvaljuje širenju 'cloud-computinga' i jačanju potražnje za analitiku podataka i 'Internet stvari'.

U najavljenoj reorganizaciji Intel planira konsolidirati poslovanje nekih svojih odjela, nakon niza akvizicija, i više se usmjeriti na proizvodnju čipova za podatkovne centre i 'Internet stvari', a odmaknuti od proizvodnje za PC-e.

Stoga će do polovice 2017. godine ukinuti 12.000 radnih mjesta, ili 11 posto ukupno zaposlenih.

To je najveći val otpuštanja u Intelu, koji je na kraju prošle godine imao 107.300 zaposlenih širom svijeta, od onoga između 2005. i 2009. godine, kada je Intel na svjetsku globalnu krizu odgovorio drastičnim smanjenjem troškova poslovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle