Obavijesti

Tech

Komentari 87

Isprobali smo HTC One A9: Povoljna alternativa iPhoneu

Isprobali smo HTC One A9: Povoljna alternativa iPhoneu
6

HTC One A9 početkom studenog stiže u prodaju, a pogonit će ga Snapdragon s 8 jezgri uz 2 GB RAM-a. Nakon Nexusa ovo je prvi novi model s Androidom 6.0

VIDEO

HTC je odlučio proširiti svoju One liniju pametnih telefona modelom A9, kojeg upravo predstavljaju u New Yorku , a mi smo ga imali prilike ekskluzivno isprobati  dan ranije u Zagrebu.

Cijenom i specifikacijama telefon su odlučili pozicionirati ispod M9, ali su na njemu i ispravili neke od zamjerki korisnika tako da bi on mogao poslužiti i kao dobar odabir za one koji sada traže novi uređaj, a ne žele čekati nasljednika M9. Osim toga, A9 bi trebao biti i kvalitetna alternativa iPhoneu. Kako prenose tajvanski mediji, upravo je to poručila šefica kompanije Cher Wang u pismu zaposlenicima uoči prezentacije novog telefona, navodeći da je on savršen balans između ljepote, jednostavnosti i performansi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 03:06

Specifikacije

Karakteristike koje su kružile internetom posljednjih dana bile su na dobrom tragu. Telefon će tako dolaziti sa Snapdragon 617 procesorom s osam jezgri te 16 GB interne memorije i 2 GB RAM-a. Iako izgleda kao prilično malo memorije, internu memoriju možete proširiti na memorijsku karticu što vam trenutno otvara prostor za najviše 512 GB, ali i teoretski za 2 TB kad takve kartice stignu u prodaju. Iako je vjerojatnija opcija da ćete se odlučiti za kartice od 64/128 GB.

Ekran je Super AMOLED dijagonale 5 inča i Full HD rezolucije

Kapacitet baterije bit će 2150 mAh, što i nije spektakularno, ali kako telefon podržava opciju brzog punjenja, to bi trebalo olakšati brige oko ostanka bez struje. Dimenzije uređaja su 145,75 x 70,8 x 7,26 mm. Telefon podržava LTE kategorije 6 s brzinama do 300 Mbps, što znači i prilično sigurno 4G komuniciranje gotovo svugdje.

Dizajn

Uređaj dolazi u metalnom kućištu, a HTC uvjerava kako se svaki primjerak provjerava ručno.  Nudit će ga u široj paleti boja i to za početak u tamnoj i svijetloj varijanti (carbon gray i opal silver), dok će u prosincu kod nas stići zlatna i crvena varijanta, ali naknadno se mogu očekivati i druge boje. Na komentare kako uređaj izgleda slično iPhoneu 6 iz HTC-a kažu kako su upravo oni ovaj dizajn predstavili na modelu M7, znači daleko prije Applea te da im je čast što su se ugledali kod njih.  Ovaj telefon je pak potpuno ravan, a mali obrubi oko ekrana te skraćivanje neiskorištenog dijela iznad i ispod ekrana pomažu praktičnosti.

Iako bi možda očekivali da će već na ovom modelu HTC ugraditi USB-C konektor, što je potez na koji se odlučio niz proizvođača, telefon i dalje ima micro-USB . Iz HTC-a kažu kako većina ljudi još ima punjače, kabele i periferiju s Micro-USB konektorima te da će reagirati kad će to biti nužno.

Softver

Kako se radi o prvom novom modelu nakon Nexusa koji će imati Android 6.0 Marshmallow, iz HTC-a su odlučili da neće svoje Sense 7 sučelje previše forsirati preko osnovnog Androida tako da taj Marshmallow može doći do izražaja. No, tu su i dalje HTC-ove aplikacije poput Zoe, ali i Blinkfeeda.

Kamera

A9 dolazi s glavnom kamerom rezolucije 13 megapiksela i optičkom stabilizacijom, koja snima video u Full HD rezoluciji. Kamera ima i .RAW podršku što otvara više opcija za uređivanje fotografija. Prednja UltraPixel kamera snimat će fotografije od 4 megapiksela.

Značajke

HTC One A9 imat će senzor otiska prsta koji se nalazi na mjestu 'home' tipke, a tijekom kratkog druženja s telefonom mogli smo se uvjeriti da radi iznimno brzo i precizno. Dobra je stvar što možete spremiti do pet različitih otisaka, što će vam olakšati korištenje telefona jer ne trebate razmišljati svaki put o tome da taknete telefon palcem.

Dostupnost i cijene

Iz HTC-a su nam potvrdili kako A9 u globalnu prodaju kreće već 2. studenog te da će se i kod nas u ponudi tri najveća operatera naći u prvom tjednu studenog. Još nije poznata cijena, ali trebao bi biti povoljniji od M9, što znači i privlačniju cijenu od iPhonea na koji ciljaju.

Iz HTC-a su nam rekli kako ne očekuju da bi modeli M9 i A9 mogli smetati jedan drugom, već naprotiv ,kažu da mogu koegzistirati, a kad stigne M1 (ili kako će se već zvati) dodaju da će postojati dobra razlika u cijeni i specifikacijama. Očekuju da bi ovaj A9 u pola ciklusa top modela M9 mogao zainteresirati one koji sada žele nešto novo, slično kao što su lani imali situaciju s modelom Desire Eye. Očekuju da će A9 u regiji pomoći kompaniji nastaviti održati tržišni udio koji je, ovisno o zemlji, između 7 i 10 posto.

Zašto su ga nazvali A9?

Telefon je imao kodno ime Aero i čak je ta opcija bila zanimljiva da bude kao glavno ime, no kako je plan bio da telefon lansiraju globalno, bilo je problema oko imena na nekim tržištima te su se odlučili za ime A9 i to iz čisto praktičnih razloga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta