Obavijesti

Tech

Komentari 1

Isprobali smo Huawei Nova 9: Ima odličan ekran i kameru, ali i žestoku konkurenciju u klasi

Isprobali smo Huawei Nova 9: Ima odličan ekran i kameru, ali i žestoku konkurenciju u klasi
21

Začuđujuće lagan Huaweijev novi telefon izgleda odlično, ima sjajan OLED ekran i brzo punjenje i sve bogatiji App Gallery. No, i jako brojnu konkurenciju, među kojom je i gotovo identičan Honor 50

VIDEO

Nakon dugo vremena Huawei je u Europi predstavio novi telefon, ali Nova 9 ne spada u top modele, već se radi o najnovijem uređaju koji se bori u višoj srednjoj klasi. No, borba je to u koju i dalje ulaze s jednom rukom iza leđa, zbog situacije s Googleom.

Bez obzira na to, Nova 9 izgleda odlično. Osobito u plavoj varijanti koju smo testirali s teksturiranom, lagano hrapavom, pozadinom. Sveukupno, telefon u ruci odaje premium dojam, a s obje strane uređaja nalazi se staklo. Sam uređaj je prilično lagan sa svojih 175 grama, a uz 7,8 mm debljine djeluje kompaktnije nego što je, bez obzira na veliki ekran od 6,57 inča. Dojam kompaktnosti podiže i zaobljeno kućište te ekran koji se savija preko rubova pa imate dojam da praktično rubova i nema, osim tanke dvije crte na vrhu i dnu telefona. Pri vrhu uređaja s prednje strane nalazi se i rupa za prednju kameru. Sve tipke smještene su na desnoj strani uređaja, a senzor otiska prstiju nalazi se u ekranu. Brz je, međutim, dojma sam da je smješten prenisko i često treba promijeniti položaj ruke da bi otključali telefon. Da je senzor smješten par centimetara prema sredini uređaja, bio bi daleko praktičniji u svakodnevnom korištenju. 

Na stražnjoj strani dominira blok gdje se nalaze kamere koje su smještene zaobljenom modulu. Ovo je dizajnerski detalj sa štihom retro kamera, koji možda i nije svakome po volji, ali meni je baš ‘sjeo’, jer ne izgleda dosadno i glavna kamera od 50 megapiksela je lijepo odvojena od ostatka senzora. Ono što treba istaknuti je, ovaj telefon praktično identično izgleda kao i Honor 50 koji je također nedavno predstavljen kod nas. Međusobno se razlikuju tek u nekoliko detalja i u podršci za Googleove servise, koju Honor ima nakon odvajanja od Huaweija. 

Ono gdje Nova 9 briljira je ekran. Kao što smo spomenuli, radi se o 6,57 inčnom ekranu i to u OLED tehnologiji sa 120 Hz osvježenjem slike u rezoluciji 1080x2340 piksela. U postavkama ga možete uključiti ili ostaviti ‘dinamično’ osvježenje, koje će se automatski prilagoditi onome što radite i što se prikazuje. Takav način rada može vam uštedjeti koji postotak baterije, ali ništa presudno. Sve u svemu, zaslon je odličan za igre i filmove, a dobar mu je i prikaz na dnevnom svjetlu. No ne prati ga jednako dobra zvučna slika. Nema stereo zvuka, već je samo jedan zvučnik na dnu uređaja, koji nudi solidnu zvučnu pratnju, a osobno bih htio i da je bas izraženiji. Da, ovdje nemate ni 3,5 mm konektor, ali to vjerojatno nije više ključna stavka, s obzirom na brojne povoljne bežične slušalice.

Telefon dolazi s četiri kamere na stražnjoj strani, a glavnu riječ vodi senzor 50 megapiksela s f/1,9 otvorom blende. Uz nju, za širokokutne fotografije zadužen je senzor od 8 megapiksela (f/2,2), a tu su još i makro i dubinski senzori od 2 megapiksela. Iako nema Leica potpisa, Huawei i njihov algoritam za prepoznavanje scena i obradu fotografija rade jako dobar posao i generalno nudi jako dobre fotografije, koje možete vidjeti u nastavku u nekoliko različitih situacija. Video je ograničen na 4K u 30fps, a snima i 960fps video na 720p rezoluciji. Da, tu je i vlog način snimanja koji će kombinirati različite leće kako bi snimili atraktivniji video.
Sprijeda vas čeka selfie kamera od 32 mpx, koja će odlično snimiti vaše portrete u raznim situacijama, a i ona nudi snima 4K video.

Novu 9 pogoni  Qualcommov Snapdragon 778G čipset i testni je model imao 8/128 GB memorije. Za razliku od Honorove varijante, ovdje je Snapdragon 778 ostao bez 5G podrške, kao još jedne posljedice zabrane trgovanja s američkim kompanijama. U praksi, radi se o telefonu koji se s lakoćom nosi sa svim zadacima, nećete ovdje imati trenutke da osjetite da negdje nešto zapinje, a to vrijedi i za sve nove igre. 

Telefon dolazi s EMUI12 sučeljem povrh Androida, no bez Googleovih servisa. Ali i ovdje je situacija sve jednostavnija, odnosno gotovo svemu se da naći alternativa, osim Android Autu. Huawei sad nudi i svoju alternativu za plaćanje, Curve, a one aplikacije kojih nema u njihovom App Galleryju lako se mogu instalirati kroz Petal Search. Tako će vam za brojne servise poput WhatsAppa ili Facebooka ponuditi da ih instalirate s njihovih službenih stranica, a ono što i nije dostupno, kroz APK Pure ili neku od velikih alternativnih trgovina. Čak i za Googleove servise ima 'rješenje', a to je GSpace aplikacija. Ona funkcionira kao 'mapa' unutar koje se 'vrte' Googleove aplikacije i na početni ekran možete premjestiti prečace do svojih aplikacija, no uočio sam da ona jako voli podići potrošnju baterije. 

Na raspolaganju vam je baterija kapaciteta 4300 mAh, koja djeluje možda skromnije od nekih uređaja u klasi koji nude i 5000 mAh. No u praksi će vam biti dovoljno za cijeli dan korištenja, za dva nešto teže. Međutim, uz telefon dolazi i brzo 66W punjač s kojim ste od nule do 100 posto za nešto više od pola sata, tako da autonomija i nije neki bitan faktor. Ono što je odlično kod ovog uređaja je da podržava reverzibilno punjenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno