Obavijesti

Tech

Komentari 3

Isprobali smo IKEA Starkvind: Kako je komad namještaja postao čuvar vašeg zdravlja

Isprobali smo IKEA Starkvind: Kako je komad namještaja postao čuvar vašeg zdravlja
14

IKEA je postala pravi majstor u neprimjetnom stapanju tehnologije i namještaja, pa nakon zvučnika koji izgledaju kao slika na zidu ili svjetiljka, na probi imamo stolić za dnevni boravak koji je ujedno pročišćivač zraka

VIDEO

Naš pristup prema zraku koji nas okružuje drastično se promijenio u posljednje gotovo dvije pandemijske godine. Sve nam je važnije da nas okružuje čist i zdrav zrak, slobodan od štetnih čestica i mirisa, pa je lako primijetiti da na tržištu imamo sve više pročišćivača zraka. Uz to, sve su dulja razdoblja u kojima cvatu razne biljke, pa su mnogim alergičarima ovakvi uređaji spasonosni te omogućuju da lakše spavaju i dišu u svom stanu.

Prašina, loša ventilacija, kemikalije iz sredstava za čišćenje ili miris dinstanog luka… sve su to čestice koje ovakvi uređaji "gutaju", a IKEA je nedavno predstavila i svoj pametni pročišćivač STARKVIND, što se slobodno može prevesti kao "snažan vjetar", koji smo nedavno i isprobali.

Najnoviji je to uređaj u njihovoj liniji pročišćivača zraka, ali i novi dodatak njihovoj kolekciji genijalnih uređaja za pametni dom. Riječ je o nizu uređaja koji su idealni za one ljubitelje tehnologije koji ne žele da im gadgeti i nepotrebne dodatne žice narušavaju estetiku doma, a koji žele da im tehnologija odlično izgleda. Tako smo mogli vidjeti pametni zvučnik koji je u isto vrijeme svjetiljka, a nedavno su predstavili i zvučnik SYMFONISK, koji možete objesiti na zid kao sliku.

Ista filozofija vrijedi i za STARKVIND, koji smo isprobali, a koji dolazi kao pročišćivač zraka dizajniran kao stolić koji možete smjestiti uz krevet ili trosjed. On će tako biti više od običnog uređaja za uklanjanje štetnih tvari iz zraka ili stolića za vašu kavu i knjigu. 

- Bit pametnog doma za tvrtku IKEA nisu gadgeti nego kako učiniti život i dom boljim spojem našeg znanja o izradi namještaja te digitalnih rješenja i tehnologija - rekao je Henrik Telander iz tvrtke IKEA predstavljajući nove uređaje te dodao da su zato odlučili i istražiti integriranje funkcije pročišćivanja zraka kako bi pružili bolje iskustvo korisnicima.

Osim varijante stolića, STARKVIND dolazi kao samostojeći model, a taj podsjeća na zvučnik Bang & Olufsen s velikim poklopcem koji štiti filtre zraka. No ovaj u verziji stolića mnogo je privlačniji. Iako, za razliku od podne varijante, nije toliko prenosiv i više je dizajniran da bude fiksno na jednome mjestu, a ostali, prijenosni uređaji, pogodniji su za one koji žele sad filtrirati zrak tamo gdje kuhaju, a poslije uređaj prebaciti u dječju sobu ili ponijeti sa sobom na godišnji.

Dizajniran je za filtriranje zraka u prostoriji do 20 kvadrata, što je dovoljno za većinu dnevnih boravaka ili spavaćih soba kod nas, a zahvaljujući jednostavnom dizajnu, neće biti problem uklopiti ga u njih. Isprobali smo tamnu verziju, a nude ih i u svijetloj varijanti.

Stolić dolazi u tipičnom IKEA pakiranju i sastavljanje je trajalo manje od pet minuta. Uz imbus ključ trebate spojiti noge, a svaka ima dva vijka. Treba spomenuti kako jedna noga ima utor za kabel da biste ga mogli sakriti. On se provlači kroz rupu u dnu gornjeg dijela pročišćivača, a ovisno o tome koliko vam je blizu utičnica, transformator možete spremiti u za to predviđeni prostor pod poklopcem ili ga imati negdje bliže zidu te skrivenog na podu. Odličan dizajnerski detalj je i mjesto pod poklopcem za imbus ključ, kako biste mogli pritegnuti noge s vremena na vrijeme. Ono što još trebate učiniti je skinuti folije s filtra za zrak i eventualno umetnuti dodatni filtar za plinove. Njega prodaju zasebno. 

Obični filtar za čestice dizajniran je tako da apsorbira oko 99,5 posto manjih čestica u zraku, poput PM2,5 čestica (onih do 2,5  mikrometara) prašine i peludi. Filtar za plin može pročistiti zrak od raznih plinovitih onečišćivača, poput formaldehida, koji se mogu naći u sredstvima za čišćenje, no ako je blizu kuhinji, uklonit će i te neugodne mirise.

Ono što još trebate učiniti je staviti poklopac koji se spaja s četiri kopče i uređaj je spreman za rad.

STARKVIND možete koristiti potpuno samostalno jer na sebi ima sve potrebne kontrole. Preko kotačića za paljenje imate pet stupnjeva brzine i automatski mod rada, kojim upravlja senzor koji će detektirati čestice. No ako imate pristupnik TRÅDFRI, možete pročišćivač uključiti u dio pametnog doma i svime upravljati IKEA Home aplikacijom.

U aplikaciji tako, osim svojim žaruljama, zvučnicima i drugim pametnim uređajima, možete daljinski upravljati pročišćivačem zraka i mijenjati mu modove rada. Kad je na automatskome modu, imate i uvid u kvalitetu zraka u prostoriji. Tu su i dodatne opcije, pa možete isključiti svjetlo na kontrolnoj ploči na samom uređaju, ali i zaključati ga kako mala djeca ne bi mogla mijenjati njegove postavke. Aplikacija će vas upozoriti i kad je vrijeme da promijenite filtre te vas odmah odvesti na stranicu da ih naručite. Inače, aplikacija navodi da bi ih trebalo promijeniti nakon šest mjeseci i tad biste uz vodič u aplikaciji mogli vidjeti i koliko su stvarno prljavštine pokupili iz stana. Za sada, nakon nekoliko dana, sve se još čini kao novo, a i zrak je općenito dobre kvalitete. Naravno, na to će drastično utjecati i područje u kojem živite te koliko vam prljavštine i štetnih čestica ulazi izvana.

IKEA navodi da je stopa isporuke čistog zraka (CADR) pri najvišoj/najnižoj brzini ventilatora: 240/45 m3/h, kad su ugrađeni filtri za čestice i za plin, a u to vrijeme buka pri najvišoj brzini je 51 dB, a pri najnižoj 24 dB. Kad je u maksimalnom opterećenju, ovaj uređaj troši 25 W.

U praksi, u većini situacija se jedva i može primijetiti da Starkvind radi dok su upaljeni glazba ili tevizor u prostoriji. To se odnosi na veći dio atomatskog rada, a šum ventilatora tiši je od onog u stolnom računalu (dok se ne igraju igre). Nakon nekoliko dana na taj šum sam se toliko naviknuo da sam morao provjeriti je li uopće uključen. Kad ga uključite u najsnažniji mod rada, šum je primjetan, ali to je i ispod buke perilice suđa ili daleko ispod buke usisavača, odnosno bez problema ćete uz taj šum i razgovarati.

Drugi uređaj koji smo isprobali, FÖRNUFTIG, mnogo je pristupačniji, a ima predfiltar za uklanjanje velikih čestica, poput prašine i kose, dok filtar uklanja manje čestice u zraku, poput prašine i peludi, a istodobno rješava neugodne mirise, primjerice dim cigareta. I za njega možete dodatno kupiti filtar za zrak, koji će ukloniti razne plinove, poput onih iz sredstava za čišćenje. 

Kao što smo spomenuli, ovakav je uređaj mnogo praktičniji jer se može prenositi, no i njega, kao zvučnike SYMFONISK, možete montirati na zid ako ga želite imati stalno na istome mjestu. On ima jednostavne kontrole i tri brzine rada te se pokazao odličnom opcijom u ovim hladnim danima kad se kuhaju "teža" jela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama