Obavijesti

Tech

Komentari 146

Isprobali smo PlayStation 4 konzolu: Pogledajte video test

Isprobali smo PlayStation 4 konzolu: Pogledajte video test
1

Sony PlayStation 4 odlična je i snažna gaming konzola koja prikazuje što će sve s njom biti moguće, no tek trebaju stići pravi naslovi, ali i multimedijalna podrška

VIDEO

PlayStation 4 konzola u Hrvatsku službeno stiže 29. siječnja, iako je već danas možete kupiti, ako odete do Italije ili Austrije. Sedam godina čekali smo nasljednika da bi se našli u sličnoj poziciji koju smo imali i 2006. godine. Konzola je tu i pokazuje nam puno potencijala, ali ne i sve što će s njom biti moguće. Pa, i kod PS3 je trebalo neko vrijeme da stvari legnu na svoje mjesto. No, očito je kako Sony ima konzolu koju planiraju hraniti igrama sljedećih nekoliko godina. A, iz prvih nekoliko dana korištenja očito je da Sony u početku želi jaku konzolu za igranje, dok je Microsoft Xbox One konzolom krenuo u smjeru da odmah zagospodari svom zabavom u dnevnoj sobi. 

Odličan dizajn konzole

Ono što nas čeka u kutiji uz samu konzolu su kontroler, kabeli za spajanje (USB, HDMI i napajanje) te priručnici. Sama konzola odlično je dizajniran komad tehnike i vidi se kako je Sony u nju uložio puno truda. Izgleda puno bolje od trojke, od koje je manja i lakša, a dizajnom će se uklopiti i među linijske komponente, ako ih imate. Teška je oko 2,8 kilograma, a na njoj se izdvajaju matirana i sjajna plastika koje razdvaja tanka linija. Ona služi kao svjetlo koje se veže uz određene funkcije konzole. S prednje strane su dvije tipke osjetljive na dodir, koje služe za uključivanje konzole i za izbacivanje medija. Prilično su tanke, no na njih se brzo naviknete. Tu su još i dva USB 3.0 ulaza za spajanje kontrolera. Sa stražnje strane su uz napajanje dostupni ulazi za mrežu, HDMI, optički izlaz i konektor za PlayStation kameru. Uzduž i sa stražnje strane možete primijetiti i niz izlaza za ventilaciju koja odvodi toplinu iz konzole. Konzola je prilično tiha, no čujete je dok je u prostoriji potpuna tišina, a tijekom igre je ne primjećujete.

U samoj konzoli čekaju vas AMD Jaguar 8-jezgreni procesor (1,84 TFLOPS), Radeon grafika i 500 GB diska te 8 GB RAM-a. Za vjerovati je da će se i ova konzola mijenjati kroz godine, kako će dobivati nove mogućnosti (mnogi spominju nedostatak podrške za brže WiFI mreže). 

Kontroler je bolji nego ikad

Što se tiče DualShock4 kontrolera, na njemu su napravili velika poboljšanja. Osnovni raspored tipki je isti, a dvije najveće novosti su klikabilni touchpad i light bar koji emitira led svjetlo. Prvi će poslužiti za dodatne mogućnosti u igrama poput Killzonea gdje preko njega šaljemo naredbe bespilotnoj letjelici koja nas prati, ili u Playroomu za igranje s virtualnim robotima. No, sam kontroler nešto je duži te puno ugodniji za korištenje. Analogni stickovi sada su dobili odrezani gumirani vrh i tanki obrub što znači da ih je puno lakše koristiti bez klizanja palčeva, što će biti korisno u brojnim igrama. Okidači na gornjem dijelu sada su zakrenuti prema van te prsti ne padaju s njih, a i senzor pokreta je puno bolji. Sam kontroler dobio je i zvučnik te izlaz za slušalice. To znači da u igrama možete preko zvučnika ili slušalice slušati dodatne zapise (audiologovi u Killzone) ili chatati s igračima. Light bar služi za identifikaciju igrača, ako imate kameru pa konzola bolje zna tko gdje sjedi, a prikazivat će i razne informacije u igrama (stanje zdravlja u pucačinama). Za očekivati je da će novije igre tek iskoristiti potencijal ovih dodataka na fantastičnom kontroleru. 

Nakon uključivanja, postavljanja konzole i prijave u PSN dolazite na plavi ekran koji je prilično poznat, ali dorađen. Izbornici su pojednostavljeni i sama navigacija nije problematična, ali sada vam se vaše igre prikazuju u jednoj listi, s naglaskom na one koje ste zadnje igrali. Ovdje se vidi i priličan problem, ako nakon dvije tri godine skupite veći broj naslova u kolekciji (ili dodate još drugog sadržaja), mogli biste imati prilično dugačku listu. Ovdje bi definitivno dobro došlo preglednije sortiranje. Prelaskom na neki naslov možete vidjeti što su vaši prijatelji radili u njima, vaše trofeje i dodatni sadržaj koji možete preuzeti. Na samom početnom ekranu uvijek vam se prikazuje i što je novo, odnosno posljednje informacije i novosti vaših prijatelja. Izbornici sada rade puno brže nego na PS3 i sve je prilično glatko pa i samo izlaženje iz igre kako bi promijenili neke postavke. Ovo je područje gdje bi Sony trebao još poraditi jer ako skupite veliki broj prijatelja i sve te notifikacije i komunikacija s prijateljima bit će prilično teško za pratiti.

Prave igre tek trebaju stići

Kod samih igara, ono što je Sony popravio je instalacija. Odnosno, igra se instalira dok ste je već pokrenuli. Što se tiče samih igara, određeni broj PS4 naslova već je dostupan. Igre koje smo isprobali tijekom kratkog testa izgledaju odlično, no nećete primijetiti drastičnu razliku kao kod prelaska s PlayStationa 2 na 3. Prave PS4 igre tek trebaju stići, a neki su naslovi bili i odgođeni kako bi ih se pripremilo kako spada. Uz PS Plus pretplatu bit će vam dostupno i nekoliko besplatnih naslova poput Contrasta i Resoguna, iznimno zabavne side-scrolling svemirske pucačine.

Vezano uz igre je i opcija Share na kontroleru kojom možete snimiti 15 minuta videa iz igre ili aktivirati stream preko Twitcha ili Ustreama. Jedna stvar koja je zasmetala na konzoli je bila vezana uz demo verziju Fife 14. Kako su na konzoli bila prijavljena dva korisnika, nismo mogli pokrenuti igru koju je instalirao drugi korisnik iako je prikazana na popisu. No, ovdje se možda radilo i o instalacijskom bugu.

Uz konzolu nam je stigla i dodatna kamera koju možemo trenutno isprobati uz Playroom i simpatične robote te Air Hockey igru, ako imate dva kontrolera. Tek trebamo dočekati igre koje će iskoristiti i kameru kao jedan od načina upravljanja konzolom. Trenutno je još dostupan i Just Dance 2014. Sama kamera prilično je dobra, a može poslužiti kao sustav prijave jer će skenirati vaše lice zajedno s kontrolerom. Uz konzolu je dostupno i glasovno upravljanje, iako se nudi tek nekoliko osnovnih naredbi.

Očito će trebati pričekati službeni dolazak konzole kako bi nam se aktivirale neke od dodatnih aplikacija za multimediju, no dio će biti vezan za određene regije (Hulu, Netflix...). Sony je poboljšao web browser u odnosu na PS3, ali i dalje nije ni blizu nečem što bi htjeli koristiti svaki dan za surfanje. Dodatni znak da je ovo primarno gaming konzola je i nedostatak podrške za gledanje multimedije. DVD i Blu-Ray je pročitao, ali audio CD ili eksterni disk s filmovima i slikama ne. Možda će Sony ovo promijeniti u nekoj od sljedećih nadogradnji.

Uz kameru i kontroler u upravljanju konzolom možete se poslužiti i Vitom, koja također može biti i dodatni ekran, a bit će također zanimljivo vidjeti neke buduće naslove koji će kvalitetno iskoristiti sav potencijal suradnje ovih uređaja. 

Konzolu nam je na test ustupio PlayStation Hrvatska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić