Obavijesti

Tech

Komentari 30

Isprobali smo Windowse 10: Ista platforma za sve uređaje

Isprobali smo Windowse 10: Ista platforma za sve uređaje
4

Iako smo isprobali tek demo verziju, može se reći kako novi Windowsi izgledaju najbolje do sad, ali su i funkcionalno daleko najnapredniji. Stižu tijekom ljeta

VIDEO

Najznačajniji Microsoftov OS unazad deset godina trebao bi učiniti ono što nije uspjelo Windowsima 8: postati jedan operacijski sustav za stolna i prijenosna računala, tablete, pametne telefone... koji je i popularan.

Sukladno tome, napravljene su mnogobrojne promjene koje bi korisnicima omogućile jednostavno prebacivanje između različitih uređaja, ali i dodane zanimljive nove mogućnosti koje smo iz prve ruke uspjeli isprobati na ovogodišnjim WinDaysima.

Većinu korisnika obradovat će povratak izbornika "Start" koji se napokon vraća tamo gdje mu je i mjesto. Start neće biti isti kao na Windowsima 7 i 8, već svojevrsna kombinacija oba rješenja.

Odmah pored njega, dodali su izbornik "Search" koji će osim pretraživanja samih Windowsa pretraživati i internet. Kombinacija Starta i Searcha funkcionira i izgleda sjajno, a vizualni dojam dodatno oplemenjuju pločice koje se nalaze u pozadini i koje možete posložiti kako to vama najbolje odgovara.

Task View funkcija (virtualne radne površine) također je jedan od noviteta, svojevrstan ALT-TAB na steroidima, a omogućuje pokretanje više radnih površina (desktopa). Svaki desktop dobit će svoju "pločicu" i na svakom od njih možete pokrenuti određene aplikacije, programe... Tako možete imati jedan desktop na kojem dijete 'vrti' računalne igre ili YouTube, a na drugom ili trećem možete pokrenuti uredske alate...

Jedan od trendova unazad godinu dana su veliki HD monitori. Uz Windowse 10 oni bi mogli postati i mainstream. Naime, pomoću funkcije 'Snap Assist' veliki ekran ćete u svega nekoliko sekundi moći podijeliti u više manjih te se jednostavno prebacivati između njih. Na ovaj način olakšava se korištenje višestrukih prozora, ali i režu troškovi jer bi drugi monitor mogao izgubiti smisao.

Novost je i prilagodljivost sučelja koje prepoznaje koristi li se računalo kao tablet ili klasičan PC te se sukladno tome automatski prilagođava za rad s prstima ili samom tipkovnicom. Stvar funkcionira u sekundi i izuzetno dobro što bi moglo dati dodatni vjetar u leđa hibridnim 2u1 uređajima.

Nakon Windows Phonea, Cortana će postati sastavni dio Windowsa 10, a Spartan će zamijeniti Internet Explorer o čemu više možete pročitati OVDJE.

Iako smo isprobali tek demo verziju, može se reći kako novi Windowsi izgledaju najbolje do sad, ali su i funkcionalno daleko najnapredniji. Istovremeno, Windowsi su za korištenje jednostavniji nego ikad te je izbačeno sve ono što je nepotrebno ili što je zbunjivalo korisnike. Posebice veseli činjenica kako su u Microsoftu uvažili mnogobrojne kritike i želje korisnika.

Windowsi 10 će vjerojatno dolaziti u tri verzije. Nadogradnja za privatne i male poslovne korisnike Windowsa 7/8.1 bit će besplatna, ali samo za prvih godinu dana korištenja. Hardverski zahtjevi isti su kao i na prethodnoj verziji Windowsa: dvojezgreni gigahercni procesor, 2 GB RAM-a i oko 20 GB memorije.

Technical Preview 'Desetke' možete isprobati na https://insider.windows.com/.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...