Obavijesti

Tech

Komentari 49

Istragu o lažiranju emisija su proširili na veće dizelaše VW-a

Istragu o lažiranju emisija su proširili na veće dizelaše VW-a
1

Agencija za zaštitu okoliša objavila je da su obuhvaćeni automobili s 3-litrenim motorima, a VW niječe da ta vozila imaju softver koji varaju na testiranjima

VIDEO

U sklopu nove istrage američkih regulatora utvrđeno je da i Volkswagenova vozila s većim dizelskih motorima sadrže softver koji je dizajniran za varanje na testovima emisije štetnih plinova.

Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila je da su obuhvaćeni automobili s 3-litrenim motorima proizvedeni od 2014. do 2016. godine. U novu istragu uključena su vozila Porsche, Audi i VW, što znači da se ona odnosi na najmanje 10.000 vozila.

VW niječe da ta vozila imaju softver koji vara na ispitivanjima štetnih plinova. Umjesto toga, kompanija tvrdi da automobili s 3.0-litrenim dizelskim V6 motorima "imaju softver koji nije adekvatno opisan u procesu prijave". Volkswagen ističe da surađuje s EPA-om kako bi "razjasnio stvar".

Iz Porschea ističu da su "iznenađeni" tvrdnjama EPA-e. "Do ove obavijesti, naše informacije su bile da je dizelski Porsche Cayenne u potpunosti usklađen", navodi se u priopćenju.

EPA navodi da je istraga u tijeku. "VW još jednom nije uspio uskladiti svoje obveze sa zakonom koji štiti čist zrak za sve Amerikance", rekla je Cynthia Giles, pomoćna administratorica istražne jedinice EPA-e.

EPA je otkrila da dizelski motori VW Touarega iz 2014., Porsche Cayennea iz 2015. te modela iz 2016. Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L i Q5 sadrže softvere koji varaju na testovima.

Ranije je EPA objavila da neka dizel vozila te tvrtke imaju softver koji na eko-testovima prikazuje znatno manju emisiju štetnih plinova nego inače, zbog čega VW-u u SAD-u prijeti kazna i do 18 milijardi dolara, a istragu je najavilo i niz drugih zemalja.

EPA je još početkom rujna objavila da 11 milijuna dizelskih vozila te tvrtke, proizvedenih u razdoblju od 2009. do 2015., imaju softver koji na eko-testovima prikazuje znatno manju emisiju štetnih plinova nego inače.  Zbog toga Volkswagenu u SAD-u prijeti kazna i do 18 milijardi dolara, a istragu je najavilo i niz drugih zemalja.

Prošlog mjeseca VW je u izvijestio o prvom kvartalnom gubitku u zadnjih 15 godina nakon uslijed visokih troškova zbog tog skandala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 49

VIDEO

Skoro kao nekad: Isprobali smo Huawei Pura 70 Pro s moćnom kamerom i Google aplikacijama
NOVO IME ZA NOVI UZLET

Skoro kao nekad: Isprobali smo Huawei Pura 70 Pro s moćnom kamerom i Google aplikacijama

Zahvaljujući microG rješenju niz aplikacija može se sada instalirati i naći kroz Huawei App Gallery trgovinu, a vrlo jednostavno je postaviti i većinu drugih aplikacija na novom Huaweijevu telefonu

Nova rijetka pojava na nebu: Čak šest planeta poravnat će se idući mjesec, sve će biti vidljivo
3. LIPNJA

Nova rijetka pojava na nebu: Čak šest planeta poravnat će se idući mjesec, sve će biti vidljivo

Tijekom solarnog spektakla orbite Jupitera, Merkura, Urana, Marsa, Neptuna i Saturna dovest će planete na istu stranu Sunca. Oni neće stvoriti 'stvarnu' liniju u svemiru, ali će se doimati kao da su poravnati
Lansirali novi satelit, gledat će u unutrašnjost oblaka i pomoći u borbi sa zagrijavanjem Zemlje
EARTHCARE U SVEMIRU

Lansirali novi satelit, gledat će u unutrašnjost oblaka i pomoći u borbi sa zagrijavanjem Zemlje

Sonda EarthCARE pomoći će znanstvenicima da razumiju kakvu ulogu oblaci i aerosoli poput prašine i dima imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere.