Obavijesti

Tech

Komentari 7

Istraživanje: Stvaranje novog 'Superkontinenta' u budućnosti bi mogao uništiti čovječanstvo

Istraživanje: Stvaranje novog 'Superkontinenta' u budućnosti bi mogao uništiti čovječanstvo
2

Prema predviđanjima, bit će izrazito vruće i suho te praktički nenastanjivo za ljude i sisavce, koji nisu evoluirali da izdrže tako visoke temperature

VIDEO

Novo istraživanje pokazuje da bi formiranje novog 'superkontinenta' moglo za 250 milijuna godina izbrisati ljude i sve druge sisavce (ako ih tada bude uopće bilo). Uz pomoć sofisticiranih klimatskih modela daleke budućnosti, znanstvenici sa Sveučilišta Bristol u Ujedinjenom Kraljevstvu predvidjeli su  da će se nakon spajanja kontinenata u superkontinent, Pangeu Ultimu, značajno intenzivirati klimatski ekstremi, piše CNN.

Prema predviđanjima, bit će izrazito vruće i suho te praktički nenastanjivo za ljude i sisavce, koji nisu evoluirali da izdrže tako visoke temperature. Stručnjaci su za izračunavanje razine ugljikovog dioksida simulirali temperaturu, vjetar, kišu i trendove vlage za superkontinent i koristili modele kretanja tektonskih ploča.

Uz formiranje Pangee Ultime, što će potaknuti češće vulkanske erupcije, izbacivanja ugljikovog dioksida u atmosferu i zagrijavanja planeta, i naše će Sunce postati jače, odnosno emitirati više energije i dodatno zagrijavati Zemlju. 

- Široko rasprostranjene temperature od 40 do 50 stupnjeva Celzijusa i još veći dnevni ekstremi, popraćeni visokim razinama vlage, mogli bi u konačnici zapečatiti našu sudbinu. Na Zemlji više ne bi mogli živjeti ljudi, ali ni mnoge druge vrste- rekao je klimatolog Alexander Farnsworth sa Sveučilišta Bristol.

Šef UN-a: Ovisnost o fosilnim gorivima otvorila je vrata pakla
Šef UN-a: Ovisnost o fosilnim gorivima otvorila je vrata pakla

Osim što toliko visoku temperaturu ne bi mogli izdržati, ona će uzrokovati 

 nedostatak hrane i vode za sisavce. Samo 8-16 posto kopna bilo bi nastanjivo na superkontinentu. Znanstvenici su se osvrnuli i na naš trenutni problem s klimatskim promjenama.

- Iako predviđamo da bi naš planet za 250 milijuna godina mogao biti nenastanjiv, već danas doživljavamo ekstremne vrućine koje su štetne za ljudsko zdravlje. Zbog toga je važno postići nultu emisiju štetnih plinova što je prije moguće- rekla je klimatologinja Eunice Lo sa Sveučilišta Bristol. 

Znanstvenici otkrili RNA iz izumrle vrste: Materijal potječe od 130 godina starog tigra...
Znanstvenici otkrili RNA iz izumrle vrste: Materijal potječe od 130 godina starog  tigra...

Znanstvenici već desetljećima upozoravaju da zagrijavanje mora ostati na ispod 1.5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine kako bismo izbjegli katastrofalne promjene koje bi transformirale život kakav poznajemo. Posljednje masovno izumiranje dogodilo se prije nekih 66 milijuna godina, kada je asteroid udario u Zemlju te izbrisao dinosaure i većinu života na planetu. 

Istraživanje naziva Climate extremes likely to drive land mammal extinction during next supercontinent assembly objavljeno je u časopisu Nature Geoscience. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.