Obavijesti

Tech

Komentari 11

Jedna od najpopularnijih igara seli u zaborav, evo i nasljednika

Jedna od najpopularnijih igara seli u zaborav, evo i nasljednika
6

Prelazak na CS2 obilježava i kraj jedne ere. U svijetu esporta dugih 11 godina povijesti ostat će zapisano kao prošlo razdoblje i počet će novo

VIDEO

Counter-Strike franšiza jedna je od okosnica esport industrije. Kroz različite verzije uvijek je predstavljala pucačine iz prvog lica u natjecateljskom svijetu videoigara. Posljednjih 11 godina ta je odgovornost bila na Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) igri, a od ljeta 2023. zamijenit će ju Counter-Strike 2 (CS2). Od 2017. i početka A1 Adria League, CS:GO je baš kao i u esportu, bio okosnica jedne od najvećih regionalnih esport liga. Već u 12. sezoni, ove jeseni, prođe li sve prema najavama, okrunit će se i prvi regionalni CS2 prvaci tog natjecanja.

CS2 je besplatna nadogradnja za CS:GO

CS2 dolazi kao besplatna nadogradnja za CS:GO. Kada igra službeno izađe iz testne beta faze, koja je trenutno dostupna samo određenim igračima i to na jednoj mapi, u potpunosti će zamijeniti postojeću. Svi CS:GO turniri postat će CS2 turniri.
U dinamičnom svijetu videoigara ovakve promjene nisu česte. Popularne esport igre funkcioniraju kao usluge, a ne kao gotovi proizvodi. Tako je i CS:GO prošao čitav niz izmjena, što manjih, što većih. Iz perspektive igrača, verzija CS:GO-a iz 2012. i ova današnja, praktički nisu iste igre. Međutim, tehnologija napreduje i pruža nove mogućnosti, zato je bilo pitanje vremena kada će “nova” igra zamijeniti CS:GO. Tako će CS2 pokretati Source 2 pokretač, a ne Source kao CS:GO. To će omogućiti, ne samo instantna poboljšanja u praktički svim aspektima, nego i dugovječnost igre.

Iza kulisa: Što sve ide u organizaciju profesionalnog esport natjecanja?
Iza kulisa: Što sve ide u organizaciju profesionalnog esport natjecanja?

Primjerice, "smoke”, odnosno dim iz dimne bombe prilagođavat će se terenu i događanjima na mapi, pa će se pucanjem kroz njega ili bacanjem ručne bombe on razmicati, što donosi novu dubinu igri. Promjena se možda na prvu čini beznačajna, ali u kontekstu natjecateljskog igranja to je kao da na nogometnim terenima povisite razinu crti koje obilježavaju teren. 

Još jedan od noviteta omogućit će brže osvježavanje i bolju konekciju između računala i igrača. Tako će “tick-rate” igrati manju ulogu pa se neće više događati da ono što igrači rade nije registrirano na serveru. 

Kraj CS:GO ere

Prelazak na CS2 obilježava i kraj jedne ere. U svijetu esporta dugih 11 godina povijesti ostat će zapisano kao prošlo razdoblje i počet će novo. Najmlađe CS:GO esport zvijezde nisu imale iskustva iz prijašnjih verzija igre, kao što su CS 1.6 ili Source. Već su odrasli igrajući CS:GO, dok su veterani svoj nasljeđe stvorili i prije CS:GO ere u prijašnjim verzijama. Nova je to prilika za etabliranje mnogima koji nikad nisu svoje mjesto pronašli u CS:GO-u. I tu ne govorimo samo o igračima, već i timovima i organizacijama. Astralis će ostat upamćen kao ekipa s najviše osvojenih CS:GO Major turnira, njih čak četiri. Fnatic ima tek jedan manje. Danac Peter "dupreeh" Rasmussen osvojio ih je pet kao igrač i upravo na posljednjem takvom turniru BLAST.tv Paris Major 2023 ušao u povijest. Ipak, kao najbolji svih vremena u ovoj eri zlatnim će slovima ostati upisan Ukrajinac Oleksandr "s1mple" Kostyljev, tri puta proglašen najboljim igračem svijeta, te dva puta na drugom mjestu. Najbolji igrač desetljeća. 

Sada će svi oni, ali i neki novi, imati priliku početi pisati svoju povijest u “novoj” igri. Iako nije za direktnu usporedbu, ovakve promjene su esportu rijetke. StarCraft: Brood War je zamijenio StarCraft 2, iako se u Južnoj Koreji i dalje natjecateljski igra Brood War. DotA je iz moda s Dotom 2 također dobila nasljednika koji je naknadno prebačen na Source 2. Nije bez razloga da su League of Legends, CS:GO i Dota 2 i dalje vjerojatno tri najpopularnija esporta, iako Dota 2 polako gubi na popularnosti. Nije slučajnost ni to da su sve tri igre napunile 10 godina. Nema sumnje da će CS2 i dalje biti perjanica svog žanra u svijetu natjecateljskog igranja videoigara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle