Obavijesti

Tech

Komentari 6

Jedna vjetroelektrana u moru bila bi dovoljna za cijeli svijet

Jedna vjetroelektrana u moru bila bi dovoljna za cijeli svijet
1

Golemo postrojenje s vjetroelektranama koje bi bilo smješteno na sjeveru Atlantskog oceana moglo bi proizvoditi dovoljno električne energije za čitav svijet, otkrili su znanstvenici u novoj studiji

VIDEO

Eolski parkovi nasred mora mogli bi proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo vjerojatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za opskrbu cijeloga svijeta energijom, rezultati su studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceeding of the Nationial Academy of Sciences. 

Eolski parkovi su velika postrojenja za dobivanje struje iz energije vjetra. 

Znanstvenici Carnegie instituta za znanost otkrili su da snažniji vjetar koji puše na otvorenom moru može proizvesti pet puta više energije od vjetroturbina postavljenih na kopnu. 

Premda trenutačno na otvorenom moru ne postoji nijedan eolski park, rezultati studije upućuju na to da bi se isplatilo izučavanje ove tehnologije, čak i kad bi se radilo o različitoj produktivnosti takvih parkova, ovisno o izmjeni godišnjih doba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"U zimskom bi periodu eolski parkovi na sjeveru Atlantskog oceana mogli proizvoditi dovoljnu količinu energije za potrebe svih stanovnika našeg planeta", stoji u članku objavljenom u PNAS-u. Takva elektrana trebala bi biti velika otprilike kao Indija. "Tijekom ljeta takvi bi parkovi proizvodili samo onoliko električne energije da se pokriju potrebe europskih zemalja ili Sjedinjenih Država", stoji u članku. 

Studija se temelji na informatičkim modelima kojima se produktivnost velikih eolskih parkova u Kansasu uspoređuje s imaginarnim eolskim parkovima koji bi se postavili nasred oceana. 

U nekim bi područjima, osobito na sjevernom Atlantiku, eolski parkovi mogli biti puno produktivniji od onih na kopnu jer bi otpor zakrivljenih lopatica vjetroturbina vjetru bio veći nego kod onih na kopnu. 

Usto bi eolski parkovi na oceanima mogli "hvatati" energiju iz atmosfere. 

"Divovski oceanski eolski parkovi mogli bi velikim dijelom koristiti vjetar iz atmosfere, za razliku od onih na zemlji koji su ograničeni vjetrom koji puše u nižim dijelovima", rekla je suautorica istraživanja Anna Possner. 

Podsjetila je da se u kalifornijskom Palm Springsu na jednoj poljani okreću krila 3700 vjetroturbina koje proizvode električnu energiju za obližnji Las Vegas. One rade na pustinjski vjetar, a grad se nalazi usred pustinje Nevade. Ne treba zaboraviti ni da Belgija i Španjolska trideset posto ukupne proizvodnje električne energije dobivaju iz energije vjetra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem