Tech

Komentari 27

Još ne znaju gdje: U nedjelju ili ponedjeljak pada satelit GOCE

Još ne znaju gdje: U nedjelju ili ponedjeljak pada satelit GOCE

Europski satelit koji je četiri godine kružio oko Zemlje u sljedećih bi nekoliko dana trebao pasti na Zemljinu površinu. No, još uvijek se ne zna točno gdje niti kada.

Satelit kojim je upravljala Europska svemirska agencija ostao je bez goriva pa bi se u sljedećih nekoliko dana trebao stropoštati na Zemlju. Samo je problem što nitko ne zna gdje i kada će se tonu teška grdosija prizemljiti.

- Teško je reći gdje će točno satelit udariti, a predviđamo da bi u nedjelju ili ponedjeljak mogao ući u atmosferu - kazao je Rune Floberghagen iz Europske svemirske agencije.  

Satelit GOCE posljednje je četiri godine proveo lebdeći u Zemljinoj orbiti, a krajem listopada ostao je bez goriva. Većina letjelice će ulaskom u atmosferu izgorjeti, no stručnjaci procjenjuju da će najmanje četvrtina mase preživjeti put do Zemljine površine. No, hoće li taj trag fragmenata završiti iznad kopna ili mora nije poznato. Nalazi se na oko 190 kilometara od površine, piše CNN. Očekuje se da će prolazak kroz atmosferu preživjeti između 25 i 45 fragmenata letjelice. 

>>> Bez goriva je: Satelit GOCE će pasti na Zemlju, ne znaju gdje