Tech

Komentari 3

Juža Koreja svjetski je pravak u automatizaciji, Nijemci najbolje koriste robote u Europi

Juža Koreja svjetski je pravak u automatizaciji, Nijemci najbolje koriste robote u Europi

Europske su zemlje u uvjerljivoj većini među 10 vodećih u svijetu po primjeni robotičke tehnologije

Južnokorejska industrija potvrdila je u 2020. godini titulu svjetskog prvaka u primjeni robotičke tehnologije, dok je Njemačka ponovo zauzela prvo mjesto u Europi, pokazalo je istraživanje Međunarodne federacije za robotiku (IFR).

Južna Koreja imala je prošle godine 932 robota na 10 tisuća zaposlenih u industriji, potvrdivši vodeće mjesto u svijetu desetu godinu zaredom, izvijestio je IFR.

Na drugom je mjestu Singapur sa 605 robotičkih instalacija na 10 tisuća radnika, a na trećem Japan s 390, pokazalo je IFR-ovo izvješće.

Njemačka je pak četvrta u svijetu i prva u Europi s 371 robotom na 10 tisuća zaposlenih, najviše otkada su uvedeni u upotrebu, utvrdio je IFR.

Švedska je na drugom mjestu u Europi s 289 robota, što joj je donijelo i peto mjesto u svijetu.

Europske su zemlje u uvjerljivoj većini među 10 vodećih u svijetu po primjeni robotičke tehnologije, pa se Danska tako svrstala na 10. mjesto, a slijede redom Italija, Belgija i Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Francuska, Slovenija i Švicarska.

Trećina robota u europskoj industriji bila je u 2020. instalirana u pogonima u Njemačkoj, prema izvješću IFR-a. Udio Italije iznosio je 13 posto, a Francuske osam posto.

Ukupno je u europskim pogonima prošle godine bilo instalirano osam posto manje robotskih instalacija nego u 2019.

"Gustoća" robota u industriji jako je važan pokazatelj kako bi se razumjele razlike u razini automatizacije među gospodarstvima, naglasio je predsjednik IFR-a Milton Guerry.

Na globalnoj razini, prosječan broj robota na 10 tisuća radnika gotovo je udvostručen u posljednjih pet godina, sa 66 u 2015. godini na 126 u 2020.

Kina je najviše napredovala u razdoblju od 2015. do 2020., sa 49 na 246 robota, što joj je osiguralo deveto mjesto u svijetu, nakon Tajvana s 248 robota i SAD-a s njih 255.