Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
73 komentara

Kako Hrvatska može uspjeti? "Skupi ste, a djeca su roboti"

Jedno od najboljih predavanja na Bug Future Showu bilo je ono irskog ekonomskog stručnjaka Davida McWilliamsa, koji je podijelio niz lekcija za hrvatsku ekonomiju

Sanjin Strukić/Pixsell
Video: BugTV/YouTube
73 komentara

Irski ekonomski stručnjak David McWilliams na ovogodišnjem je Bug Future Showu imao jedno od najboljih predavanja u kojem je govorio i o budućnosti Hrvatske, a o gospodarskim pitanjima govorio i kroz vlastite primjere sa Zlarina, na kojem ima kuću. Njegova poruka Hrvatskoj je bila da ne iskorištava svoje potencijale i brojne prednosti koje ima. Uspoređujući irski razvoj s boksom Muhameda Alija i Georgea Foremana, naglasio je da je bitno imati plan i strategiju, koja je i Aliju omogućila pobjedu. Pun šaljivih primjera i o našem mentalitetu, Hrvatskoj je poručio da se ne odriče kune i da bi ulazak u eurozonu bio glup potez, osobito ako želimo izraditi industriju. Kao problem na našem putu prema uspjehu vidi to što je zemlja preskupa te bi morali postati jeftiniji i dostupni investitorima, ako bi htjeli pokrenuti neku industriju.

- Morate krenuti jeftino - rekao je McWilliams i dodao da svaka tvrtka koja želi ući u tehnološku (ili neku drugu) industriju mora imati kompetitivnu prednost, a Hrvatska je preskupa i nije dovoljno produktivna za tu razinu troškova.

 Kritizirao je i naše obrazovanje, za koje je rekao da od djece proizvodi robote, a ne kreativce koji su ključni za stvaranje uspješnog gospodarstva. Kao primjer je spomenuo irskog pisca Jamesa Joycea koji je živio u Puli koja je početkom 20. stoljeća imala 3 kina. Otišao je u Irsku i sa hrvatskim i talijanskim novcem tamo otvorio kina. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message