Obavijesti

Tech

Komentari 27

Kako i kod koga naručujete građevinski materijal za kuću?

Kako i kod koga naručujete građevinski materijal za kuću?
1

Na gradilištu obitelji Jelušić sve je spremno za početak zidanja. Jelušići su se odličili za Ytong sustav. Donosimo njihova iskustva s narudžbom materijala

VIDEO

Do sada je na gradilištu u Idrijskoj ulici iznad podruma zalivena armiranobetonska ploča. Tako smo dobili gotovo potpuno ukopanu armiranobetonsku „kutiju“ podruma kompletno „obučenu“ u hidroizolaciju i termoizolaciju. Izvođač će pustiti da se deka 'stisne', odnosno da se beton učvrsti, prije nego se na nju polože prve palete Ytong građevnog materijala.

Koliko materijala naručiti?

Koliko će Ytong materijala biti potrebno za izgradnju kuće, te koliko će to koštati, jasno je specificirano u troškovniku koji je pripremio arhitekt. Arhitekt će uzeti u obzir i moguća oštećenja ili buduće manje preinake tokom gradnje kuće pa se preporučuje naručiti malo više materijala. U praksi je to 3% više materijala.

Kada naručiti materijal?

Prema dinamici gradnje i ugovorenim rokovima, izvođač, u slučaju obitelji Jelušić tvrtka Opkopar, naručujeYtong materijal minimalno 7 dana prije planiranog početka zidanja. Kako radovi ne bi kasnili, ključna je sinkronizacija pravovremene narudžbe izvođača i isporuke materijala na gradilište.

Kako se materijal isporučuje?

Kako se gradilište ne bi opteretilo velikom količinom materijala koji bi izvođačima smanjio slobodu kretanja i rada, materijal se naručuje po etapama prema dinamici koju odredi voditelj gradilišta. Važno je da se u toj prvoj etapi isporuče protupotresni blokovi, te Ytong blokovi širine 30 cm za zidanje vanjskog zida. Vremenski razmak između isporuka diktira izvođač, ovisno o brzini zidanja, odnosno veličini kuće. Sljedeća isporuka na gradilište obitelji Jelušić planira se oko 6 dana nakon prve isporuke. Na ovom gradilištu ukupno će se isporučiti oko 150 kubika Ytong materijala, koji će se dovesti i istovariti kamionima s kranom- mehaničkom rukom.

Što ako se materijal ošteti prilikom transporta?

Iako se Ytong građevni materijal dovozi direktno iz tvornica koje se nalaze u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, kašnjenja nisu uobičajena jer nema zastoja na carini, budući da se roba carini tjedno. Eventualna manja kašnjenja mogu se dogoditi zbog neprohodnih cesta ili vremenskih prilika. Oštećenja u transportu su moguća ali rijetka, jer su palete presvučene biorazgradivom folijom, te fiksirane „gurtama“ na kamionima. Prije izlaska iz tvornice kamioni s materijalom se dodatno kontroliraju. Ukoliko do oštećenja ipak dođe, predstavnik Ytonga će na gradilištu napraviti reklamacijski zapisnik, a investitora obeštetiti za taj iznos, dostavom ispravnog materijala.

Kako iskoristiti višak materijala?

Ytong materijal koji nije iskorišten u gradnji kuće, može poslužiti za izradu roštilja, psećih kućica, ostave ili sl. Ostatak od gradnje može poslužiti kao nasuta podloga za betoniranje dvorišta, ili kao drenaža. Budući da je jednostavan za oblikovanje, od Ytong materijala možete izraditi police, kuhinjske elemente, lampe ili ukrasne vrtne skulpture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način