Kao klima i radijator: Povez na ruci će nas hladiti, ali i grijati | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 34

Kao klima i radijator: Povez na ruci će nas hladiti, ali i grijati

Kao klima i radijator: Povez na ruci će nas hladiti, ali i grijati

Znanstvenici su izumili povez koji se stavlja na ruku i uz kojega vam nikada neće biti hladno ili vruće. Autori izuma kažu da je to jednostavnije rješenje od klima uređaja

VIDEO

Povez za ruku koji radi kao 'osobni termostat' može raditi oko 8 sati i može spustiti temperaturu kože za čak 10 °C.

Autori izuma kažu da je to jednostavnije rješenje od centralnog grijanja ili klima uređaja, koji reguliraju temperaturu u cijeloj sobi, stanu ili zgradi, kako bi nekolicini ljudi bilo ugodno.

- Ovaj uređaj može vam pomoći da vam temperatura uvijek bude ugodna, bilo da se vozite javnim prijevozom tijekom vrućeg dana ili ako vam je hladno u uredu. Ako vam ovaj uređaj može pomoći da vam bude ugodno na većem rasponu temperatura, nećete morati toliko trošiti na grijanje tijekom zime ili hlađenje tijekom ljeta - rekao je profesor Chen, koji je vodio studiju na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Povez koristi termoelektrične spojeve, materijale koji uz pomoć struje mijenjaju temperaturu, a koji se nalaze između rastezljivih traka koje provode toplinu i koji su spojni s malom baterijom.

Više od 10% energije koju globalno konzumiramo odlazi na hlađenje i grijanje zgrada pa je ovaj izum i zbog toga jako bitan. 

Dio koji grije je veličine 5 sa 5 centimetara i istraživači procjenjuju da bi ih u jednoj majici ili vesti trebalo biti oko 100 da bi mogli održavati prihvatljivu temperaturu tijela. To bi trošilo oko 26 Watta na dan, što je više nego dvostruko manje koliko koristi laptop. 

Uređaj je testiran na dobrovoljcu i trebalo mu je dvije minute da postigne željenu temperaturu i ostane na njoj. Autori izuma nadaju se da bi on mogao u prodaju za nekoliko godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

Hrvati ove godine kupili preko 100.000 vozila, ali vozni park nam je i dalje pun starih auta
VOZIMO PRASTARE AUTOMOBILE

Hrvati ove godine kupili preko 100.000 vozila, ali vozni park nam je i dalje pun starih auta

Ukupna prosječna starost svih vozila je iznosila 14,83 godina, a osobnih automobila 13,35 godina, a starost automobila se nije bitno mijenjala u odnosu na 2023. godinu

Špilja koju su otkrili na Mjesecu mogla bi biti baza za ljude
ISTRAŽIVANJE

Špilja koju su otkrili na Mjesecu mogla bi biti baza za ljude

Znanstvenici su po prvi put otkrili špilju na Mjesecu, duboka je najmanje 100 metara i mogla bi biti idealno mjesto za izgradnju stalne baze, javlja BBC
Branka je hrvatski AI chatbot: 'Studentima će olakšati upise'
PROJEKT INFOBIPA I FER-A

Branka je hrvatski AI chatbot: 'Studentima će olakšati upise'

Branka pruža odgovore na najčešća pitanja, usmjerava korisnike kroz korake upisa te omogućava brzu i učinkovitu podršku