Obavijesti

Tech

Komentari 34

Kao klima i radijator: Povez na ruci će nas hladiti, ali i grijati

Kao klima i radijator: Povez na ruci će nas hladiti, ali i grijati

Znanstvenici su izumili povez koji se stavlja na ruku i uz kojega vam nikada neće biti hladno ili vruće. Autori izuma kažu da je to jednostavnije rješenje od klima uređaja

VIDEO

Povez za ruku koji radi kao 'osobni termostat' može raditi oko 8 sati i može spustiti temperaturu kože za čak 10 °C.

Autori izuma kažu da je to jednostavnije rješenje od centralnog grijanja ili klima uređaja, koji reguliraju temperaturu u cijeloj sobi, stanu ili zgradi, kako bi nekolicini ljudi bilo ugodno.

- Ovaj uređaj može vam pomoći da vam temperatura uvijek bude ugodna, bilo da se vozite javnim prijevozom tijekom vrućeg dana ili ako vam je hladno u uredu. Ako vam ovaj uređaj može pomoći da vam bude ugodno na većem rasponu temperatura, nećete morati toliko trošiti na grijanje tijekom zime ili hlađenje tijekom ljeta - rekao je profesor Chen, koji je vodio studiju na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povez koristi termoelektrične spojeve, materijale koji uz pomoć struje mijenjaju temperaturu, a koji se nalaze između rastezljivih traka koje provode toplinu i koji su spojni s malom baterijom.

Više od 10% energije koju globalno konzumiramo odlazi na hlađenje i grijanje zgrada pa je ovaj izum i zbog toga jako bitan. 

Dio koji grije je veličine 5 sa 5 centimetara i istraživači procjenjuju da bi ih u jednoj majici ili vesti trebalo biti oko 100 da bi mogli održavati prihvatljivu temperaturu tijela. To bi trošilo oko 26 Watta na dan, što je više nego dvostruko manje koliko koristi laptop. 

Uređaj je testiran na dobrovoljcu i trebalo mu je dvije minute da postigne željenu temperaturu i ostane na njoj. Autori izuma nadaju se da bi on mogao u prodaju za nekoliko godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle