Obavijesti

Tech

Komentari 13

Karlovački električni bicikli prodaju se već od 8000 kuna

Karlovački električni bicikli prodaju se već od 8000 kuna
2

Bateriju je moguće skinuti s bicikla i puniti na struju, poput mobitela, a s punom se može prijeći do 60 km. Svatko tko želi bicikl, slaže ponudu s inženjerom u tvrtki

VIDEO

Kada su početkom ljeta javnosti predstavili svoj prvi električni bicikl, inženjeri karlovačke tvrtke ENA nisu ni slutili da će njihov narančasti bicikl izazvati veliku pozornost građana. 

Naime, prvi su električni bicikl napravili po narudžbi udruge Carpe Diem koja je trebala bicikl za projekt – na biciklu bi se do informativnih točaka po gradu prevozili leci s podacima o događanjima u gradu.

Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Od tada smo imali dosta upita, posebno tvrtki koje su zainteresirane za nabavku električnih bicikala za svoje djelatnike kojima bi to bila zamjena za automobile. Do sada smo napravili tri prototipa bicikla koji su na korištenju u Karlovcu i Jastrebarskom, a podatke o njima imamo i na internetskim stranicama. Ispitujemo tržište i vjerujem da ćemo za veće narudžbe biti spremni na proljeće. Naši električni bicikli izdvajaju se od ostalih koje proizvode tvrtke u Hrvatskoj retrodizajnom i pristupačnom cijenom. Bicikli su od kvalitetnih materijala, ali s malo opreme pa mogu imati i nižu cijenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Primjerice, cijena je narančastog bicikla 15.000 kuna, s manje opreme i cijena bi mogla biti do 8000 kuna – objašnjava Josip Bišćan, jedan od inženjera u tvrtki, koji se bavi dizajnom bicikla. Naime, svatko tko želi električni bicikl s inženjerom u tvrtki složit će ponudu, kao kada kupuje automobil, i odabrati opremu koju želi i može platiti.

Retroizgled rame, koja je napravljena od posebne čelične legure po standardima automobilske i avioindustrije, zatim detalji poput proširenog volana i šireg, udobnog sjedala, glavni su aduti karlovačkog električnog bicikla. Ima snagu motora od 250 W, prijenos sa šest brzina, bateriju koju je moguće skinuti s bicikla i puniti na struju, poput mobitela. Kada je puna, moguće je prijeći od 30 do 60 kilometara i voziti do 25 kilometra na sat. U ponudi imaju i moped, koji nalikuje mopedima iz 50-ih godina prošlog stoljeća, sa snagom motora od 1000 W.

Osim muškog, imamo projekt i za ženski bicikl. Naime, suprotno mišljenju, elektrobicikli ne mogu zamijeniti klasične bicikle, već automobile. Obitelji uglavnom trebaju dva vozila ako supružnici rade u raznim smjenama, a ako im je preskupo održavati dva automobila, električnim biciklom može se na posao jer je vožnja udobna i nema velikog zamaranja. U Hrvatskoj odlazak biciklima na posao još nije 'in' kao u drugim zemljama, no vjerujem da će se to promijeniti kazao je Bišćan. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje