Obavijesti

Tech

Komentari 68

Kilogram nije što je nekad bio: Sad ćemo ga drugačije računati

Kilogram nije što je nekad bio: Sad ćemo ga drugačije računati
1

Masa kilograma se više neće određivati na starinski način, preko cilindra La Grande K ili The Big K koji služi za mjera svih drugih kilograma, nego će se izvoditi kompliciranom formulom

VIDEO

Znanstvenici su jednoglasno složili oko toga da je potrebno promijeniti definiciju kilograma. Prema svemu sudeći, metalni valjak slitine platine i iridija, Le Grand K koji se čuva na sigurnom pod ključem u trezoru u Parizu i proglašen je službenim kilogramom, ide u mirovinu.

Umjesto toga, sudionici Generalne konferencije za utege i mjere iz 60 zemalja koji su se okupili u Versaillesu u Francuskoj proglasili su novu službenu definiciju kilograma, piše The Independent

Kao što se već pisalo, kilogram, oznaka 'kg', SI-ova jedinica za masu, definirat će se tako da to bude fiksna numerička vrijednost Planckove konstante 'h' u iznosu 6.62607015 × 10-34 kada se to izražava u jedinici 'J', koja je jednaka kgm2s-1, gdje su metar i sekunda definirani izrazima c i ∆νCs.

Planckova konstanta sada i zauvijek bit će postavljena kao 6.62607015 × 10-34 m2 kg/s. A onda iz te vrijednosti znanstvenici mogu izvesti masu kilograma.

Ovakva redefinicija trajala je desetljećima jer je Planckova konstanta sićušna, počinje sa zarezom iza kojega slijede 34 nule i mora ju se računati sa supersićušnom razinom pogreške.

Taj zadatak iziskuje pažljivo mjerenje s nevjerojatno kompliciranim strojem, nazvanim Kibbleov balans, kao i s ekstremno okruglom sferom silicija, piše Express.
 

Konačno prihvaćanje odluke o novoj definiciji kilograma pozdravljeno je gromoglasnim pljeskom.

- Odlučivanje je prošlo jednoglasno, nadam se da će takvo glasovanje biti moguće i u budućnosti za mnogo drugih stvari na svijetu - izjavio je profesor Sebastien Candel, predsjednik francuske Akademije znanosti, koji je nadgledao proceduru glasovanja. 

Istaknuo je da ljudi neće osjetiti ovu promjenu u svakodnevnom životu, ali da nova definicija pruža čvršći temelj za preciznije mjerenje i donosi veću stabilnost za znanstvena istraživanja i znanstvene radove. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način