Obavijesti

Tech

Komentari 45

Kina je osvojila tamnu stranu Mjeseca, planiraju gradnju baze

Kina je osvojila tamnu stranu Mjeseca, planiraju gradnju baze
1

Kina je nakon uspješnog lansiranja krenula u istraživanje tamne strane Mjeseca, a kao cilj najavili su izgradnju međunarodne svemirske baze, za koju planiraju koristiti 3D tehnologiju

VIDEO

Kina želi izgraditi međunarodnu bazu na Mjesecu, i to najvjerojatnije koristeći tehnologiju 3D printanja, objavili su iz u ponedjeljak iz kineske svemirske agencije. Početkom prosinca Kinezi su lansirali lunarni modul Chang'e-4 s roverom Yutu-2, koji je 3. siječnja sletio na tamnu stranu Mjeseca.

Po prikupljene uzorke planiraju otići krajem godine. U planu imaju još četiri misije, a pritom im je cilj testirati opremu za izgradnju baze na Mjesecu, najavio je Wu Yanhua, zamjenik šefa svemirskog programa za istraživanje Mjeseca.

Kinezi s tamne strane Mjeseca poslali impresivnu fotografiju
Kinezi s tamne strane Mjeseca poslali impresivnu fotografiju

- Kina, Sjedinjene Države, Rusija i Europa su u pregovorima treba li sagraditi istraživačku bazu ili stanicu na Mjesecu - izjavio je Wu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Letjelica Chang'e-4 na tamnu stranu Mjeseca je iskrcala rover, sondu i spremnik s krumpirom i biljku talijin uročnjak kako bi na Mjesecu testirali 'mini biosferu', odnosno proučavali disanje biljaka i fotosintezu. 

Kineska državna novinska agencija u ponedjeljak je objavila da je u toj mini biosferi posađen pamuk.

- Ovo će biti prvi put da možemo istražiti tamnu stranu, proučiti formiranje satelita i njegovu starost - objasnili su iz kineske svemirske agencije. 

 Prema postojećem rasporedu, Kinezi planiraju Chang'e-5 misijom do kraja godine otići po prikupljene uzorke, a nakon toga će Chang'e-6 prikupiti uzorke s Mjesečevog južnog pola.

Uslijedit će Chang'e-7 sa zadatkom opsežnog istraživanja južnog pola, koji uključuje topografiju, sastav materijala i okruženje. Konačno, misija Chang'e-8 će testirati tehnologiju i obaviti preliminarna istraživanja za međunarodni projekt baze na Mjesecu, najavio je Wu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle