Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Kina namjerava voditelje vijesti zamijeniti virtualnim lutkama

Xinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitiranje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije

Foto: screenshot/Youtube
2 komentara

Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vijesti. Nije sasvim jasno koja su tehnologiju koristili, no sasvim sigurno je na tragu najnovijih napredaka na području strojnog učenja. Čini se da je Xinhua koristila snimku čovjeka i zatim napravila animaciju dijelova njegovih usta i lica te na taj način pretvorila živog voditelja u virtualnu lutku.

Kombiniranjem virtualnog voditelja sa sintetiziranim glasom Xinhua može programirati voditelja za čitanje vijesti daleko brže nego korištenjem tradicionalnom CGI tehnologijom (kreiranje digitalnih likova), piše TheVerge

Kako javlja Xinhua i South China Morning Post, dva voditelja - jedan koji vijesti 'čita' na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u suradnji s kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimenu tražilicu (svojevrsni kineski Google) i izrazito su fokusirani na razvoj glasovne tražilice. 

Xinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitiranje vijesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava učinkovitost. Naravno, ima i svoja ograničenja.

Na videu se jasno vidi da 'voditelj' raspolaže s vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima osjetno elektronski prizvuk. No, uz danji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtualne voditelje vijesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message