Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Kineska postaja mogla bi pasti na Zemlju najranije u četvrtak

Neki dijelovi kineske svemirske postaje mogli bi se raspršiti i iznad kopna, no iz Europske svemirske agencije kažu da ni 7 sati prije ulaska u atmosferu neće znati točnu lokaciju gdje bi mogle krhotine pasti

Foto: ESA/CMSA
22 komentara

Kineska svemirska postaja Tiangong-1 koja nekontrolirano pada iz Zemljine orbite, u sljedećih nekoliko dana raspast će se u atmosferi i pretvoriti u gomilu svemirskog smeća s dijelovima koji potencijalno mogu pasti na kopno i u naseljena područja. 

Najnovije prognoze o konačnoj vatrenoj sudbini svemirske ovih dana je objavila neprofitna organizacija Aerospace. Oni predviđaju kako će postaja ući u atmosferu oko 1. travnja s odstupanjem od tri dana, što znači da bi najranije mogla pasti u četvrtak, 29. ožujka. 

Foto: CMSA

Ogromna vrućina i pritisak koji će nastati ulaskom u atmosferu razorit će letjelicu tešku oko 9 tona, no moguće je da će dijelovi letjelice preživjeti prolazak i pasti na Zemlju. Inženjer Bill Ailor za Business Insider je pojasnio kako je to mogućuje jer je postaja dizajnirana sa zaštitnim slojevima, poput luka. Tako su istražitelji uspjeli doći i do ispravnog računala nakon nesreće shuttlea Columbije 2003. godine. 

Zašto je teško pogoditi gdje će pasti postaja?

Tiangong-1 u svemir je poletjela 2011. godine i radi se o laboratoriju dugom 10 metara koji je uspješno obavio misije, a već ga je naslijedila i postaja Tiangong-2 u kineskim planovima za ispitivanje razvoja modularnih stanica i vlastite postaje. No, Kina je 2016. godine izgubila kontrolu nad letjelicom koja je počela gubiti visinu. 

Brzina, smjer, visina letjelice, ali i solarna aktivnost faktori su u prognoziranju, pa će još detaljniji podaci biti dostupni i u sljedećim danima. Naime predviđanje pada letjelice uključuje mnoge nesigurnosti, poput razlike u gustoći zraka u gornjim slojevima atmosfere (na što utječe solarna aktivnost), nepoznanice oko orijentacije letjelice i točne mase te sastava, ali i nepoznati podaci o točnoj lokaciji i brzini. 

Dijelovi postaje koji bi mogli preživjeti, mogu pasti u zonama širokim nekoliko stotina kilometara koje se nalaze na rubovima područja iznad kojeg je letjela postaja. Na karti ispod su onazčeni žutom bojom. 

Foto: Aerospace

U najgorem scenariju, a to je opcija da komad postaje pogodi nekog u ovoj žutoj zoni, izgledi su milijun puta manji od izgleda za dobitak na lotu. U povijesti svemirskih letova nitko nije ozlijeđen udarom nekog svemirskog smeća koje je palo iz orbite. Najveći su izgledi da će Tiangong-1 pasti iznad oceana koji pokriva 71 posto površine našeg planeta. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message