Tech

Komentari 13

Kineska sonda prikupila uzorke s neistražene površine Mjeseca

Kineska sonda prikupila uzorke s neistražene površine Mjeseca

Kineska svemirska sonda koja je poslana u misiju proučavanja do sada neistraženog dijela Mjeseca dovršila je prikupljanje uzoraka i u tijeku su pripreme za slanje prvih uzoraka s Mjeseca nakon četiri desetljeća

Kina je uložila milijarde u svemirski program koji vodi vojska, s nadom da će do 2022. imati svemirsku stanicu s ljudskom posadom i da će poslati ljude na Mjesec.

Letjelica Chang'e-5, nazvana po kineskoj mitskoj mjesečevoj božici, sletjela je na Mjesec u utorak i dovršila je prikupljanje uzoraka stijena i tla, objavila je Kineska nacionalna svemirska uprava CNSA.

Letjelica je trebala prikupiti dva kilograma materijala iz područja poznatog kao Oceanus Procellarum - velike zaravni od lave, prema znanstvenom listu Nature.

Znanstvenici se nadaju da će im uzorci pomoći u novim spoznajama o porijeklu Mjeseca, njegovu formiranju i vulkanskim aktivnostima na površini. 

Državni mediji objavili su ovog tjedna da se letjelica priprema za oko 48 sati zadaća na mjesečevoj površini.

Ako uspije Kina će biti tek treća zemlja koja je prikupila uzorke s Mjeseca, nakon SAD-a i Rusije u 1960-im i 1970-im.

To je prvi pokušaj od sovjetske misije Luna 24 u 1976.

CNSA je u četvrtak objavila da je Chang'e-5 dovršio prikupljanje uzoraka i uspješno ih do srijede navečer pospremio u posebni spremnik.

"Znanstveno pretraživanje provedeno je kako je planirano", objavila je svemirska agencija ne objavljujući druge podatke.

Uzorci bi se trebali vratiti na Zemlju u kapsuli programirnoj za slijetanje na područje kineske unutarnje Mongolije na sjeveru zemlje početkom prosinca, prema američkoj svemirskoj agenciji NASA-i.