Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Kinezi sa kvantnog satelita na Zemlju poslali neprobojni kod

Nakon što su lani lansirali prvi kvantni satelit, Kina je sada poslala neprobojne kodove između postaja na Zemlji. Ovdje se koriste fotoni da bi se slali 'ključevi' nužni da se dešifriraju poruke

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL

Kinezi su lani lansirali prvi kvantni satelit kako bi postavili komunikacijski sustav otporan na hakiranje, a sada su poslali i prvi 'neprobojni' kod. Kako prenosi Reuters, kineski satelit je poslao kvantne ključeve postajama koje su bile udaljene 645 do 1200 kilometara i to brzinama koje su 20 puta učinkovitije od optičkih vlakana. Navodi se da je to dovoljno za potpuno sigurne telefonske pozive ili slanje velikih količina bankovnih podataka. 

Za razliku od ranijih sustava, ovaj se temelji na korištenju fotona za slanje 'ključeva' koji su nužni da bi se dešifrirale poruke. Svaki pokušaj da se presretnu ili prisluškuju poruke u tom kvantnom kanalu bi prouzročio smetnje koje se mogu uočiti. Jednom kad se presretne, mijenja se kvantno stanje ključa i informacija koja se uhvatila će se samouništiti, prenosi Reuters.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message