Obavijesti

Tech

Komentari 1

Nije za ljude: Smrt na većini planeta stiže unutar sekunde

Nije za ljude: Smrt na većini planeta stiže unutar sekunde
10

Poznati astrofizičar, Neil deGrasse Tyson, odlučio je izračunati koliko dugo čovjek može preživjeti u svemiru i na drugim planetima bez svemirskog odjela

VIDEO

Svaki film o svemiru ima svoje tumačenje o uvjetima za život van Zemlje. No, jeste li se ponekad upitali koliko bi stvarno dugo mogao čovjek preživjeti u svemiru? Bez svemirskog odjela.

Ako iz prve pogađate - vrlo kratko, posve ste u pravu. A koliko to točno iznosi za svaki planet u Sunčevom sustavu, dakako ne računajući Zemlju, izračunao je nedavno poznati astrofizičar i popularizator znanosti Neil deGrasse Tyson.

Sunce - manje od sekunde

Wikipedia

Tyson je u svoj procjeni krenuo od početka - našeg Sunca i logično rekao da na Suncu čovjek ne bi imao nikakve šanse te da bi ispario u trenu. To uključuje čak i ako ima svemirsko odijelo na sebi.

Merkur - par minuta

NASA

Merkur je planet najbliži Suncu pa je s jedne strane iznimno vruće na njegovoj površini, no ona strana planeta koja nije okrenuta Suncu je iznimno hladna. Tyson kaže da kada biste na tom prijelazu između te dvije strane uspjeli trčati u krug i da pritom zadržavate dah možda biste uspjeli preživjeti minutu dvije.

Venera - manje od sekunde

ESA

Površina Venere mjeri temperaturu više od 480 Celzija. "Tamo vam je veća vrućina, nego u krušnoj peći. Nestali biste u sekundi. Gravitacija je otprilike kao na Zemlji, ali ne biste imali vremena prošetati, isparili biste", procjenjuje Tyson.

Mars - par minuta

NASA

Mars je za razliku od Venere vrlo hladan, s temperaturama oko -150 stupnjeva Celzijusa. "Na Marsu zraka ima jako malo pa vas Marsova hladnoća ne bi toliko grizla kao da na Zemlji iskusite temperaturu od -150 stupnjeva Celzijusa. Ako biste imali dobru termo odjeću i zadržite zrak mogli biste šetati Marsom nekoliko minuta", optimističan je Tyson.

VIDEO

Pojas asteroida - manje od 2 minute

REUTERS/PXL

Gravitacija na asteroidima je vrlo slaba pa biste već jačim trkom završili u orbiti. No, situacija je kao s Marsom i kratko vrijeme biste bili živi.

Jupiter - manje od sekunde

Nasa

Na Jupiteru ne biste ni imali gdje potrčati, propali biste u bezdan plinovite atmosfere dok vas pritisak ne bi zdrobio i uništio. No, to bi sve trajalo u trenutku.

Saturn - manje od sekunde

NASA

I Saturn je plinoviti planet pa biste također propali u središte planeta, dok vas pritisak šalje u povijest. Bolje ne bi prošli ni na Saturnovim prstenima, koji su tek naizgled tvrdi objekti, a zapravo se radi o česticama zaleđene vode, amonijaka, kamena… Na prstenovima ne biste uspjeli ni hodati.

Uran, Neptun - manje od sekunde

24sata

Uran i Neptun su također plinoviti planeti s izrazito nepovoljnim uvjetima za preživljavanje čovjeka te na njima čovjek također ne bi imao nikakve šanse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.