Obavijesti

Tech

Komentari 38

Konkurencija Rimcu C_Two: 'Vanzemaljsko čudovište' s više od 5000 KS dolazi iz Bugarske?!

Konkurencija Rimcu C_Two: 'Vanzemaljsko čudovište' s više od 5000 KS dolazi iz Bugarske?!
11

Iz Bugarske nam dolazi priča koja je preekstremna da bi bila istinita. Marka prigodnog imena Alieno najavila je hiperautomobil koji će imati 5221 KS. I mnogo drugi stvari na ovom autu su "svemirske"

VIDEO

Bugarski Alieno Arcanum trebao bi srušiti sve pretpostavke koje danas znamo o hiperautomobilima. Sa 5221 KS, auto bi trebao biti više nego dva i pol puta jači od Rimca C_Two ili više nego tri i pol puta od Bugattija Chirona.

Zašto pišemo "trebao bi"? Zato što je teško povjerovati da će ovakav "monstrum" od auta ikad zaživjeti. Naime, auto je najavljen još 2018. godine, no ni do danas nisu došli dalje od crteža, odnosno kompjuterskih rendera. Tvrtka iz Bugarske sad je izbacila novu seriju rendera te u javnost izašla s brojkama koje su prevelike da bi se moglo vjerovati da će ovako nešto zaživjeti i u praksi. 

Auto izgleda kao križanac Lamborghinija s kacigom Darth Vadera iz Ratova zvijezda, a i u tvrtki su priznali da im je ta kaciga bila jedna od inspiracija za dizajn. S druge strane u unutrašnjosti nema traga Ratovima zvijezda, no zato ona nalikuje na nešto što bi se vrlo dobro uklopilo u Zvjezdane staze. Sve je u zaslonima koji prikazuju gomilu podataka, a jedan dodirni zaslon je čak i na volanu! zasloni prikazuju i slike s kamera koje zamjenjuju retrovizore, a auto bi trebao imati čak 17 kamera!

Pogon je električni, a snaga koju on razvija "nije s ovoga svijeta", ili barem nije iz svijeta hiperautomobila. Čak 5221 KS snage i 8880 Nm maksimalnog okretnog momenta bilo bi dovoljno za superbrzi vlak, a ovaj bi dvije tone težak auto trebalo potjerati do maksimalno 488 km/h.

O ubrzanju Bugari ne iznose nikakve podatke, no zato su se detaljno raspisali o baterijama i dosegu. Auto bi, ovisno o izvedbi, imao baterije i superkondenzatore kapaciteta 60 do 180 kWh. S najvećom kapacitetom baterije s jednim bi punjenjem mogao prevaliti 1020 kilometara.

No da sve ne  bi bilo tako ekstremno Alieno namjerava nuditi i umjerenije verzije automobila sa "samo" 4351 KS, 3482 KS i 2610 KS. Snaga bi trebala ovisiti o broju električnih motora po kotaču a top model s 5221 KS trebao bi ih imati šest po kotaču, dakle ukupno 24 motora. Bugari, naravno nisu opisali kao to sve namjeravaju smjestiti unutar karoserije i komprimirati 24 motora, ogromnu bateriju i sve ostalo u dvije tone mase. 

Zbog svega toga prilično je jasno da će Alieno vrlo teško zaživjeti u ovom obliku. O čemu se možda radi postaje jasno kad malo dublje proučimo tvrtku. Alieno je zapravo startup tvrtka, a ovakvim bombastičnim najavama vjerojatno pokušavaju privući što više investitora.

Iako još nije napravljen niti prototip iz Bugarske tvrtke tvrde da su strojevi već kupljeni i da se trenutno rade proizvodne hale. Dakle, ako nekim čudom ovaj automobil ipak uskoro ugledamo na cesti, znajte da je njegova cijena 750.000 eura za osnovni model do 1,5 milijuna za top model. U prijevodu, za jednog Chirona, dobijete četiri bugarska superautomobila. Još jedan podatak u koji je teško povjerovati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama