Obavijesti

Tech

Komentari 191

Korak bliže otkriću: Nova soba razriješit će misterij piramida?

Korak bliže otkriću: Nova soba razriješit će misterij piramida?
1

Znanstvenici koji posljednje dvije godine detaljno proučavaju Keopsovu i Kefrenovu piramidu u četvrtak su objavili vijesti o novim saznanjima - u piramidama u Gizi otkrili su nove ogromne šupljine

VIDEO

Nova će nam tehnologija u budućnosti stalno donositi nova otkrića. Piramide se neprestano istražuju, stoga se može očekivati da će iznenađenja biti još, rekao je Igor Uranić, egiptolog Arheološkog muzeja u Zagrebu.

U Keopsovoj piramidi istraživači su pronašli skrivenu prostoriju. Šupljina je otkrivena uređajem koji mjeri čestice muona, nusproizvoda kozmičkog zračenja koje prodire u kamen slično kao radiovalovi, ali još dublje.

- Praznina je snimljena u visini kraljevske dvorane, nešto više od nje. Neki drže da se radi o pokušaju rasterećenja vrlo teških kamenih ploča koje se naslanjaju jedne ne druge iznad dvorane. Te ploče teže i do 60 tona - objašnjava Uranić.

Velika piramida u Gizi, poznatija kao Keopsova piramida, sagrađena je između 2509. i 2483. godine prije Krista, u vrijeme vladavine četvrte dinastije faraona. U piramidi se nalaze tri velike komore te niz hodnika i prolaza, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija. Na otkriću nove prostorije s Tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Kairu radio je Mehdi Tayoubi, osnivač Instituta za inovacije u očuvanju nasljeđa. Oni su još prije dva mjeseca znali da prostorija postoji, no nije se znalo gdje se nalazi. Sad kad su je locirali, znaju da je visoka oko osam, široka dva te duga barem 30 metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ova piramida bila je prepuna blaga, a nekadašnji istraživači o njoj se nisu brinuli kao o kulturnom dobru. Tako je kalif Al-Mamun još 820. godine kopao tunele u njenim zidovima, a u 19. stoljeću egiptolozi Richard Vyse i Giovanni Battista put do unutrašnjosti piramide “pronašli” su pomoću dinamita. Današnje tehnologije pronalaze put kroz objekte bez potrebe za agresivnim metodama.

- Ne smatram da se radi o dvorani koja je planski građena, vjerujem da se radi ili o pogrešci u gradnji ili o pomaku koji se kasnije dogodio - kaže Uranić.

Još nije poznato kako su grandiozne piramide sagrađene, a svako otkriće, uključujući ovo, znanstvenicima daje nadu da su korak bliže odgovoru na ovo pitanje. Druga je opcija da se u sobi krije blago.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje