Obavijesti

Tech

Komentari 14

Kraj briga oko prazne baterije? Aluminijska se puni za minutu

Kraj briga oko prazne baterije? Aluminijska se puni za minutu
1

Uz brzo punjenje, znanstvenici kažu da je baterija jeftinija, sigurnija, dugotrajnija i savitljiva. No, duplo je slabija od onih u telefonima te slijedi još niz istraživanja

VIDEO

U nizu inovacija koje nam donose kvalitetnije baterije, znanstvenici sa Sveučilišta Stanford razvili su aluminijsku bateriju koja bi se mogla napuniti za manje od minute. U djeliću vremena koje je potrebno današnjim uređajima da se napune, ova baterija pokazuje potencijal da promijeni cijelu industriju.

Najnoviji telefoni, poput Galaxyja S6, mogu za desetak minuta baterije napuniti do polovice kapaciteta, no da su opremljeni ovakvom baterijom trebali bi čekati samo minutu da imamo još dan-dva bezbrižnog korištenja. Uz to, bile bi i puno dugotrajnije. 

Dok tipične litij-ionske baterije, kakve imamo u telefonima, imaju oko 1000 ciklusa punjenja, ova nije pokazivala gubitak kapaciteta ni nakon 7500 punjenja.

No, ove su aluminijske baterije mogle proizvesti oko 2 V napona, što je više od dosadašnjih postignuća s aluminijskim baterijama, ali i dalje duplo slabije od baterija u telefonima. Znanstvenici ipak vjeruju da bi s kvalitetnijim materijalima mogli povećati voltažu i energetsku gustoću baterije. Tek treba vidjeti hoće li im za to i dovođenje baterije na tržište trebati godina, dvije ili pet. 

Niz prednosti, ali kad će na tržište?

- Razvili smo punjivu aluminijsku bateriju koja bi mogla zamijeniti postojeće, poput alkalnih, koje su loše za okoliš, i litij-ionskih, koje mogu ponekad planuti - kaže Hongjie Dai, profesor kemije na Stanfordu. Dodaje da se ona neće zapaliti, čak i ako je probušite. Bateriju opisuju i u časopisu Nature. Navode kako je aluminij dugo bio privlačan materijal, ali da desetljećima istraživači nisu uspijevali napraviti komercijalno isplativu aluminij-ionsku bateriju, a glavni je problem bio u tome što je trebalo naći materijale koji će u bateriji moći proizvesti dovoljno voltaže nakon više ciklusa punjenja i pražnjenja. Njihova se baterija sastoji od negativne anode od aluminija i pozitivno nabijene katode. Tijekom istraživanja su otkrili da su najbolji rezultati bili s grafitom. 

- Inače, naša baterija ima sve što sanjamo od idealnih baterija. Jeftine elektrode, dobru sigurnost, brzo punjenje, fleksibilnost i dugotrajnost - kaže Dai. Dodaje kako ovu bateriju vidi kao novu bateriju u njenim ranim danima. 

Elektrolit je u osnovi sol koja je tekuća na sobnoj temperaturi pa je ovo sigurno, objašnjava koautor studije Ming Gong, a cijela je baterija s elektrolitom smještena u fleksibilni spremnik, što znači da je se može savijati i preklapati. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...