Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
69 komentara

Kraj zvijezde koju vidimo golim okom otkrili četiri nova planeta

Zvijezda Tau Ceti udaljena je samo 12 svjetlosnih godina, a u njenoj orbiti pronašli smo dva planeta koji se nalaze u zoni koja podržava život. Svi su planeti i puno veći od Zemlje

Wikipedia
Foto: Wikipedia
69 komentara

Znanstvenici su u orbiti zvijezde koja se nalazi u našem svemirskom susjedstvu pronašli dva nova planeta koja bi mogla podržavati neki oblik života. No, još zanimljivije je da se radi o zvijezdi Tau Ceti koja je i slična našem Suncu. Tau Ceti je udaljena samo 12 svjetlosnih godina i vidljiva je golim okom.

Astronomi su pronašli ukupno četiri planeta, ali dva se nalaze u zoni koja bi mogla podržavati neke oblike života. Jedan je na pola udaljenosti Zemlje od Sunca, dok je drugi 1,25 puta udaljeniji od svoje zvijezde, nego Zemlja od Sunca. Sama zvijezda je nešto manja od naše, ali svi su planeti puno veći od našeg. Najmanji je 1,7 puta veći od Zemlje i to su dosad najmanji planeti otkriveni u orbiti zvijezde poput našeg Sunca. 

Foto: Fabo Feng/Sveučilište Kalifornije

Međutim, rizik za svaki oblik života i evenutalnu misiju je ogroman disk koji se nalazi oko zvijezde, koji vjerojatno bombardira planete asteroidima. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message