Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
126 komentara

Kreacionisti napali "Kozmos": Ne predstavlja naša uvjerenja

Zagovornici teorije o božanskom podrijetlu Svemira žale se što emisija Kozmos ne predstavlja njihova uvjerenja uz teoriju evolucije, a emisiju su napadali i ranije

NASA
Foto: NASA
126 komentara

Nova znanstvena emisija Kozmos: Odiseja u prostorvremenu koju vodi poznati astrofizičar Neil deGrasse Tyson našla se na udaru kritika kreacionista. Zagovornici teorije o božanskom podrijetlu Svemira žale se što emisija ne predstavlja njihova uvjerenja uz teoriju evolucije, prenosi Mashable.

 Ne možete razgovarati o sferičnoj zemlji s NASA-om i onda dati jednako vrijeme onima koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča, rekao je Tyson

Danny Faulkner, astronom koji radi za neprofitnu kršćansku organizaciju Odgovori u Postanku, u jednoj je radijskoj emisiji kritizirao neke podatke iznesene u prve dvije epizode Kozmosa, uključujući pozitivno stajalište o biogenezi i pretpostavku da je Svemir star milijardama godina. Faulkneru smeta što Kozmos ne predstavlja kreacionizam čak ni kao alternativnu teoriju.

- Kreacionisti im nisu čak ni na radaru - rekao je Faulkner, koji je emisiju optužio za naklonost evoluciji.

Faulkner nije prvi iz kreacionističkog tabora koji je napao novu emisiju, koja je zapravo nastavak legendarne emisije Kozmos: Osobno putovanje Carla Sagana iz 1980. Tyson je prije nekoliko tjedana u razgovoru za CNN odbacio optužbe rekavši kako mediji ne bi zbog načela objektivnosti trebali davati isti prostor onima koji negiraju klimatske promjene i evoluciju.

- Ne možete razgovarati o sferičnoj zemlji s NASA-om i onda dati jednako vrijeme onima koji vjeruju da je Zemlja ravna ploča - rekao je Tyson, dodajući kako je znanost dobra jer je istinita vjerovali vi u nju ili ne.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message