Obavijesti

Tech

Komentari 17

Kreće invazija: Japanci zbog znanosti raketiraju asteroid

Kreće invazija: Japanci zbog znanosti raketiraju asteroid
2

Svemirska agencija JAXA želi otkriti ima li u asteroidu vode i života. Istražuju teoriju o postanku Zemlje. Žele prikupiti sitne dijelove asteroida i prestići Kinu i Indiju

VIDEO

Japanci ne odustaju i žele pod svaku cijenu doći do dragocjene prašine asteroida. Nakon neuspjeha prve misije svemirskog broda Hayabuse, sve nade polažu u njegovog nasljednika.

Japanska svemirska istraživačka agencija (JAXA) napravila je svemirski brod Hayabusa 2 koji će raketirati asteroid. Nakon toga će usisati njegovu prašinu, čiji miligram vrijedi najmanje  18 milijuna kuna. U novi brod težak 590 kilograma ugradili su dva supermoćna motora kojim će letjeti brzinom od dva kilometra u sekundi. 

Pokreće ih energija Sunca koju prikupljanju njegove solarne ploče. Novost je da su sad u bespilotnu svemirsku letjelicu ugradili top kakav se inače koristi u probijanju oklopa tenkova. On će s 500 metara udaljenosti ispaliti projektil u kojem se nalazi gotovo 10 kilograma eksploziva. Udar će stvoriti rupu duboku jedan i široku deset metara. Nakon što se podigne prašina, do objekta će doletjeti brod te će lebdjeti iznad njega. U rupu će spustiti robotsku ruku koja će u nju ispaliti nekoliko manjih projektila izrađenih od elementa tantala. 

Uz pomoć usisne pumpe u sebe će uvući sav mogući materijal. Kao “žrtvu”, Japanci su odabrali 900 metara dug asteroid imena 162173 1999 JU3. On trenutačno kruži između Zemlje i Marsa. Pretpostavljaju da se u njemu skriva voda. Ako se to pokaže točnim, znanstvenici će moći dokazati da je život na Zemlju mogao doći asteroidom. 

Nadaju se da će na Zemlju stići barem 100 miligrama prašine. Kako bi sve dokumentirali, u letjelicu su Japanci ugradili i kamere pa će cijeli proces moći uživo nadzirati. Od lansiranja Hayabuse 2 do dolaska na asteroid proći će četiri godine. Prema posljednjim proračunima, u njegovu blizinu doći će u srpnju 2018. godine. Ako obavi zadatak, na Zemlju će se vratiti tek 2020. godine. Vrijednost projekta je oko dvije milijarde kuna. Ako letjelica donese pun spremnik prašine za analizu, projekt će se isplatiti.

Saša Miljević/PIXSELL

Sve to rade zbog jake konkurencije

I prije su pucali po asteroidu, no sad to Japanci žele napraviti sto puta kvalitetnije, rekao nam je astronom Korado Korlević. Svrha im je biti u konkurenciji s tehnologijom Kine i Indije. Asteroide uz Zemlju možete potražiti na stranici Spaceweather. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo