Tech

Komentari 5

Lažnim intervjuima u oglasima promoviraju se kriptovalute

Lažnim intervjuima u oglasima promoviraju se kriptovalute

Već smo poduzeli sve tehničke i pravne mjere koje su na raspolaganju u smislu zaustavljanja širenja lažnih objava i mamaca, prije svega kroz komunikaciju s nadležnim servisima, navode iz Atlantic grupe

Atlantic Grupa u ponedjeljak je upozorila na pojavu lažnih intervjua s izmišljenim sadržajem na portalima i društvenim mrežama, koji se pozivaju na financijski uspjeh predsjednika Uprave te kompanije Emila Tedeschija tobože temeljen na ulaganju u kriptovalute.

- Tijekom posljednjih nekoliko tjedana primijetili smo da se na mnogim portalima i na društvenim mrežama, posredstvom platforme Google Ads, sve učestalije pojavljuju linkovi na lažne portale u funkciji promocije kriptovaluta. U značajnom dijelu ove kampanje kao mamac čitateljima koriste se lažni intervjui s izmišljenim sadržajem, a koji se pozivaju na financijski uspjeh Emila Tedeschija navodno baziran na ulaganju u kriptovalute - stoji u priopćenju Atlantic grupe.

Budući da primaju sve veći broj izravnih upita građana i onih koji upozoravaju na zloupotrebu podataka, ali i onih skeptičnih, no zainteresiranih za moguću laku zaradu, iz Atlantic Grupe ističu da je riječ u cijelosti o lažnim člancima, pri čemu apeliraju na čitatelje da ne nasjedaju na prijevaru.

- U sustavu Atlantic Grupe već smo poduzeli sve tehničke i pravne mjere koje su na raspolaganju u smislu zaustavljanja širenja lažnih objava i mamaca, prije svega kroz komunikaciju s nadležnim servisima - hrvatskim CERT-om, Googleom i Facebookom - zaključuje se u objavi.

Inače, na društvenim mrežama se može naići na sličan obrazac promocije kriptovaluta putem lažnog intervjua, pri čemu je u glavnoj ulozi Davor Lukšić iz Grupacije Lukšić, koji u tobožnjem razgovoru s Tihomirom Ladišićem na N1 televiziji "otkriva" automatski program za trgovanje kriptovalutama kao svoj izvor bogaćenja.