Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
57 komentara

Leteći 3u1: Auto se pretvara u helikopter ili u avion po potrebi

Ovo je prvi auto koji leti. Ima sa strane dva električna motora. Pomoću njih bi se s mjesta podignuo u zrak. Motor na gorivo preuzeo bi “sav posao” kad je u zraku

Terrafugia
Foto: Terrafugia

Sve što ćete trebati jest zavaliti se u sjedalo i uživati u pogledu. Ostatak posla radit će računalo.

Tad vas policija neće moći zaustaviti zbog prevelikih promila, nećete moći preći u drugi trak, a ni sletjeti s ceste jer će vas voziti autopilot - zrakom. Amerikanci su smislili TF-X. Ovo je prvi auto koji leti. Ima sa strane dva električna motora. Pomoću njih bi se s mjesta podignuo u zrak. I gle, izbjegli ste gužvu! Motor na gorivo preuzeo bi “sav posao” kad je u zraku.

Ako sad mislite kako biste sletjeli, stručnjaci su i na to mislili. I to će obaviti računalo. Straha nema jer je tu spremnik za padobran kao mjera sigurnosti. Vozač će, naravno, moći ručno upravljati vozilom, ali sve što će zapravo trebati učiniti jest unijeti željeno odredište u navigaciju i čekati da stigne. Domet letećeg auta je oko 800 kilometara, a maksimalna moguća brzina 320 kilometara na sat.

Na tržište bi trebao doći 2020. Proizvođači tvrde da je potrebno samo pet sati treninga da bi se naučilo upravljati ovim križancem auta i helikoptera. Gotovo je sa stisni kuplung, dodaj gas. Iako mu se još ne zna cijena, ne bi trebao stajati više od prosječnih luksuznih auta. Samo nije jasno kako ćemo se dogovoriti o pravilima i prednosti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message