Obavijesti

Tech

Komentari 14

Liječnici kažu da mobitele ne treba predugo nositi u džepu

Liječnici kažu da mobitele ne treba predugo nositi u džepu
1

Zavod za javno zdravstvo Kalifornije izdao je niz savjeta korisnicima mobitela u kojima savjetuju da se više pazi zbog potencijalnih rizika za zdravlje, pa tako kažu i da mobitel ne treba nositi u hlačama

VIDEO

Liječnici još nisu postigli konsenzus o tome koliko je štetno zračenje mobilnih uređaja, ali u kalifornijskom Zavodu za javno zdravstvo ne žele riskirati. Ta je agencija objavila preporuke oko toga koje bi mjere ljudi trebali poduzeti da smanje svoje izlaganje mobilnim telefonima. 

Tako se savjetuje ljudima da ne koriste telefone kad ih ne trebaju, ali i da smanje korištenje telefona kad bi antene pojačano radile. Pritom se misli na situacije kad se nalazimo u području sa slabim signalom ili kod streaminga videa. Među preporukama se isto tako i navodi da se izbjegava držanje telefona blizu tijela. 

- Znamo da jednostavni koraci, poput micanja telefona od kreveta ili nenošenja mobitela u hlačama, mogu pomoći u smanjenju izlaganja kod djece i odraslih - navodi Karen Smith iz Zavoda za javno zdravstvo. Ona napominje kako se dječji mozak razvija kroz tinejdžersku dob i mogao bi biti podložniji utjecaju korištenja mobitela te dodaje kako bi roditelji trebali razmotriti koliko vremena djeca provode s telefonima i da gase uređaje noću. 

Objava ovih uputa rezultat je tužbe Joela Moskowitza sa Sveučilišta Kalifornije koji je tužio Kaliforniju jer ih nije u startu objavila javno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svjetska zdravstvena organizacija u izvješću iz 2014. godine navodi da je u proteklih dvadesetak godina napravljen velik broj studija kako bi se analizirali potencijalni rizici za zdravlje, ali da dosad nije potvrđeno da su za teške posljedice uzročnici mobiteli. Kako se mnogi oblici tumora mogu detektirati godinama nakon izlaganja te kako su mobiteli postali rašireni tek tijekom '90-ih godina, epidemiološke studije mogu procijeniti samo one oblike raka koji postaju evidentni u kraćem roku. Rezultati studija na životinjama pokazuju da nema povećanog rizika za rak zbog dugotrajnog izlaganja radiofrekvencijskim poljima. No, bez ozbira na to navodi se i da su mobiteli potencijalno kancerogeni za ljude.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije