Obavijesti

Tech

Komentari 38

Lijek budućnosti od sada i kod nas: Zubić vila spašava živote

Lijek budućnosti od sada i kod nas: Zubić vila spašava živote
3

Matične stanice iz mliječnih zubiju liječe srčane bolesti te obnavljaju kožu i živčani sustav. Odrasli do 30. godine mogu pohraniti stanice iz svojih kutnjaka

VIDEO

Kad djetetu ispadne mliječni zub, ono ga stavlja pod jastuk vjerujući da će mu se u sobu preko noći ušuljati zubić vila, uzeti zub i zauzvrat ostaviti novčiće. Danas se s napretkom medicine mijenjaju ti tradicionalni običaji pa ima sve više roditelja koji djeci uzimaju zube kad im ispadnu i iz njih pohranjuju matične stanice.

Jedni od njih su i Dora (32) i Hrvoje (33) Babić iz Zagreba, roditelji jednoipolgodišnjeg Petra, koji su pohranom matičnih stanica svojeg djeteta odlučili investirati u njegovo zdravlje.

- Briga za Petrovo zdravlje glavni je i jedini razlog zbog kojeg smo odlučili pohraniti matične stanice iz njegovih mliječnih zubiju. To je ulaganje u njegovo zdravlje i budućnost - odlučno tvrde Babići koji su već pohranili matične stanice iz pupčane vrpce svojeg sina.

Stupili su u kontakt s tvrtkom Bio Save u Zagrebu, koja surađuje s tvrtkom BioEden iz Velike Britanije, prvom i jedinom specijaliziranom bankom u svijetu koja prikuplja i pohranjuje dentalne matične stanice.

Minimalan rok na koji se dentalne matične stanice mogu pohraniti u Velikoj Britaniji jest 20 godina, a cijena cjelokupnog postupka iznosi 1830 eura.

- Dovoljno je doći u tvrtku Bio Save i potpisati ugovor o pohranjivanju. Tvrtka vam daje set za pohranjivanje i čim djetetu ispadne zubić, spremate ga u za to predviđenu kutijicu - pojašnjava Dora.

Set se potom predaje Bio Saveu, koji o svojem trošku zub šalje u Veliku Britaniju, gdje se u laboratoriju iz njega vade matične stanice i umnažaju do broja potrebnog za pohranjivanje.

- Utvrdi li se slučajno testiranjem da stanice nisu dobre za pohranu, tada se u banku šalje novi djetetov zubić bez ikakvih dodatnih troškova - kažu roditelji dječaka. On će svojim dentalnim matičnim stanicama, ako se slučajno razboli, moći liječiti šećernu bolest, bolesti srca i motornog sustava, Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest, obnoviti živčani sustav, popraviti zube, presaditi kožu nakon opeklina i oporaviti vid nakon zadobivenih ozljeda.

- Često se događa da nam se obrate roditelji već odrasle djece koja više nemaju mliječne zube. Zanima ih mogu li pohraniti matične stanice iz mliječnih zubiju svoje djece koje su sačuvali, no odgovor je, nažalost, negativan - govori Luka Krajina, direktor Bio Savea.

Jedan od uvjeta kvalitetne pohrane je da uzorak izuzet iz zubića bude svjež.

Ipak, mogućnost pohrane imaju i oni kojima su već ispali svi mliječni zubi.

- Stanice slične onima u mliječnim zubima prisutne su i kutnjacima, a to znači da odrasli imaju još jednu priliku za pohranu ako ih ikad budu morali izvaditi - govori Krajina i dodaje kako je ipak bitno da čovjek koji se odluči na pohranu matičnih stanica iz kutnjaka nema više od 30 godina. Dogodi li se da se stanice ne mogu pohraniti zbog toga jer nisu vitalne, tvrtka o tome obavještava klijenta.

- Klijent ima mogućnost slanja novog zubića na testiranje, no ako je riječ o posljednjem zubu, ugovor se raskida i klijentu se vraća novac. Po jednom se ugovoru može poslati do pet zubiju. Ako ni peti poslani zubić ne zadovoljava uvjete za pohranu, ugovor se raskida, no to se gotovo nikad ne događa - tvrdi direktor Bio Savea.

Leukemija se ne liječi stanicama iz zubiju     

Leukemija se ne može liječiti dentalnim matičnim stanicama, nego isključivo onima iz krvi pupkovine. Bio Save surađuje i s njemačkom tvrtkom Vita34, u kojoj se čuva kompletna krv iz pupkovine djeteta.     

Vlasnik pohranjenih stanica je dijete     

Dora i Hrvoje Babić su pohranom matičnih stanica svojeg Petra odlučili investirati u njegovo zdravlje. Vlasnik pohranjenih stanica je dijete, no do njegove punoljetnosti o njima odlučuju roditelji.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.