Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Microsoft u borbi protiv hakera ima Odjel za digitalne zločine

Jack Pineda je odvjetnik koji se u Microsoftovu Odjelu za digitalne zločine u Helsinkiju bori protiv cyberkriminalaca, ali i protiv gomile sadržaja koji prikazuje zlostavljanje djece

Foto: Ivan Hruškovec/24sata
0 komentara

U borbi protiv cyberkriminalaca Microsoft ima svoj poseban Odjel za digitalne zločine, a odvjetnik Jack Pineda u srijedu je na WinDays konferenciji pojasnio kako se oni bore protiv hakera na dva ključna načina. Jedan je sama zaštita ranjivih skupina, a druga je direktna borba protiv malwarea i smanjenje digitalnih rizika. 

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

To postižu tako da prikupljaju gomilu podataka, sve temeljito istraže, a potom se pred sudom bore protiv generatora tih zloćudnih programa. Navodeće primjere ogromnih šteta koje stvaraju ovakvi programi istaknuo je prijevare s tehničkom podrškom. Prevaratni se predstavljaju kao tehnička podrška Microsofta ili neke druge cijenjene tvrtke i telefonskim pozivima ili preko oglasa natjeraju ljude da im daju pristup računalima. Na taj način u SAD-u godišnje nasamare 3,3 milijuna ljudi, ali štete su oko milijardu i pol dolara.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata  

No, puno veći problem je dječja pornografija, a Pineda je istaknuo kako se svake minute na internetu izmijeni 500 fotografija koje prikazuju zlostavljanu djecu. Uzmemo li u obzir činjenicu da se u danu na internetu učita i podijeli 1,8 milijardi fotografija, pronaći  i ukloniti one koje prikazuju zlostavljanu djecu je jednako traženju igle u plastu sijena. Jedno od rješenja koje Microsoft koristi u ovoj borbi je Microsoft PhotoDNA. Radi se o automatiziranom sustavu koji traži znakove zlostavljanja koristeći razne alate. Koristeći Microsoftove notifikacije u 2014. je bilo 58 uhićenja. Kako je i istaknuo Pineda, nije puno, ali je napredak koji pokazuje da idu u dobrom smjeru. Dok su pratili malware Citadel izradili su i kartu prijetnje koja je pokazala neke zanimljive trendove. Tako je malware praktično stao na rubu između središnje i istočne Europe, odnosno bio je aktivan do zemalja koje nisu koristile ćirilicu te su kasnije otkrili da su autori malware napravili tako da ne napada računala koja koriste to pismo.

Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Pojedincima i tvrtkama savjetovao je da ulože u sigurnost i kvalitetno upravljanje identitetima. Savjetuje da se analiziraju poslovni procesi, dobavljači, a ne samo poslovne prakse. Dodaje i da bi se trebalo preseliti u Cloud kod providera kojem je sigurnost u srži i koji je fokusiran na privatnost, transparentnost i borbu protiv cyberkriminala. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message