Tech

Komentari 52

Milijarder prvi zaronio u Plavu rupu: Dno skriva pravu pošast

Milijarder prvi zaronio u Plavu rupu: Dno skriva pravu pošast

Milijarder Richard Branson bio je dio ekspedicije koja je prvi put zaronila podmornicom do dna Plave rupe u Belizeu. Na dnu 125 metara duboke vrtače pronašli su plastiku koja je jedna od najvećih pošasti oceana

Velika Plava rupa u Belizeu popularna je turistička atrakcija i jedna od najpoznatijih morskih rupa koja iz zraka osvaja svojim izgledom. A zahvaljujući ekspediciji Richarda Bransona sada znamo i otprilike što se krije na njenom dnu. 

Slavni milijarder u podmornici je s timom znanstvenika i snimateljima s Discoveryja zaronio u duboko plavetnilo ove vrtače. Na Virginovu blogu opisao je ovo kao prvi zaron podmornice na samo dno 125 metara duboke Plave rupe koja se inače nalazi na Koraljnom grebenu Belizea koji je dio srednjoameričkog koraljnog sustava - drugog najvećeg na svijetu. 

Iako na fotografijama ova Plava rupa često izgleda kao nedirnuto savršenstvo prirode, ni njeno dno nije imuno na zagađenje za koje smo krivi mi. Nisu ovdje našli nikakva mitska čudovišta, ali kako piše Branson, vidjeli su plastične boce koje su prava pošast za oceane.

Osim plastičnog smeća, pronašli su i nešto mrtvih rakova i drugih životinja koji su uginuli jer se na dnu nalazi sloj sumporovodika, a nema kisika, prenosi IFL.

Otkriće plastike na dnu ove rupe ne treba čuditi, kad su je istržaivači pronašli i u Marijanskoj brazdi, na dubinama od gotovo 11 kilometara.