Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Misteriozni signal nije dolazio iz svemira, nego iz mikrovalne

Astronomi su sada pronašli lokaciju u zapadnoj Australiji, mjesto bez digitalnih smetnji, na kojem će sagraditi novi teleskop kako bi mogli neometano istraživati

Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
7 komentara

Još krajem '90-ih astronomi u australskoj zvjezdarnici primali su misteriozne signale koji su se ponavljali jednom do dvaput godišnje. Istraživači su godinama vjerovali da su ti signali povezani s atmosferskim aktivnostima, kao što je udar groma.

To uvjerenje trajalo je punih 17 godina kada su instalirali novi prijemnik za praćenje interferencija. Tada su otkrili pravi uzrok neobičnih signala, bila je to - mikrovalna pećnica.

Novi prijemnik detektira signale na 2.4 GHz unutar 5 kilometara od teleskopa i nakon pomnog proučavanja rezultata astronomi su shvatili da se signal stvara kada zaposlenici koriste mikrovalnu pećnicu. Međutim, signal se stvarao samo kada bi djelatnici otvorili vrata mikrovalne pećnice dok je još grijala hranu i točno u tom trenutku je i teleskop trebao biti usmjeren u smjeru pećnice, prenosi The Verge.

- Ako uključite mikrovalnu pećnicu i otvorite je dok još radi to stvara smetnje, objasnio je Simon Johnston, voditelj astrofizike na CSIRO-u (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation).

Kada je 1961. godine teleskop izgrađen, zvjezdarnica je bila na mirnom i izoliranom mjestu. Međutim, Johnston objašnjava kako je sve više digitalnih smetnji koje teleskop prima. Astronomi iz njegovog tima su sada pronašli lokaciju u zapadnoj Australiji, mjesto bez wireless mreža, radio i mobilnih signala, na kojem će sagraditi novi teleskop kako bi mogli neometano istraživati. Novi opservatorij trebao bi biti dovršen tijekom sljedeće godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message