Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Mlada inovatorica riješila je problem slijepe točke u autima

Koristeći relativno povoljnu opremu koja se može kupiti u običnim dućanima s elektronikom, Alaina Gassler (14) iz Pennsylvanije je razvila pametno rješenje koje eliminira slijepu točku u automobilima

Foto: Screenshot/youTube
38 komentara

Slijepa točka, odnosno mrtvi kut koji nastaje zbog nosača vjetrobranskog stakla oduvijek je problem za brojne vozače i jedan od uzroka čestih prometnih nesreća. Ovisno o automobilu i debljini A nosača, kut koji on može zakloniti može biti dovoljan i da sakrije biciklista, a pogotovo pješaka koji možda misli da ga vozač vidi. 

Pogledajte video

Koristeći relativno povoljnu opremu koja se može kupiti u dućanima s elektronikom, Alaina Gassler (14) iz Pennsylvanije je razvila pametno rješenje koje eliminira to područje. 

Stvar se u osnovi svodi na to da je s vanjske strane nosača instalirala jeftinu web kameru, a u vozilu se potom projicira slika preko nosača. Uz pomoć 3D printera izradila je dijelove koji su joj omogućili da se slika savršeno stapa s onim što vozač vidi i 'eliminira' nosač. 

Njezin je izum bio dio projekta za poboljšanje automobilske sigurnosti uklanjanjem mrtvog kuta u vozilima, a za svoje je rješenje dobila nagradu od 25.000 dolara.

Naravno, ovo rješenje nije spremno da se odmah počne ugrađivati u milijune vozila, ali tehnologije su tu i projektori kratkog dometa mogli bi se ugrađivati pod nosač vjetrobranskog stakla kako ne bi bilo straha od prekida slike tijelom suputnika. Uz to, već smo vidjeli da automobili uklanjaju klasične retrovizore i mijenjaju ih kamerama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message